Oroszország szerződést írt alá az Igla-S kézi légvédelmi rakéták Indiába szállításáról, valamint a rakéták indiai gyártásának engedélyezéséről – írja a Reuters

Az Igla-S egy hordozható légvédelmi rendszer, amelyet akár egy ember vagy egy legénység is használhat egy ellenséges repülőgép megsemmisítésére.

Zhukovsky,,Russia,-jun,29:,The,International,Salon,Of,Arms,And
Fotó: Shutterstock

 

Már aláírtuk a szükséges dokumentumot, és most egy indiai magáncéggel együtt megszervezzük az Igla-S gyártását Indiában

– idézte az orosz állami TASZSZ hírügynökség Alekszandr Mihejevet, a Rosoboronexport állami fegyverexportőr vezetőjét.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint 2018 és 2022 között India fegyverimportjának 45 százalékát Oroszország adta, Franciaország 29 százalékát, az Egyesült Államok pedig 11 százalékát. Az Igla-S ügylet mellett Oroszország és India repülőkhöz szükséges fegyverek gyártásában, valamint vadászgépek, tankok és AK-203-as fegyverek elállításában is együttműködnek vegyesvállalatokban. India a világ legnagyobb fegyverimportőre, Oroszország pedig továbbra is a legnagyobb fegyverbeszállító, annak ellenére, hogy hadserege és fegyverei nem csak sikereket tudnak elkönyvelni az Ukrajna elleni invázió során.  

Egy másik orosz állami hírügynökség, a RIA korábban Mihejevet idézte, aki azt mondta, hogy a Rosoboronexport indiai magán- és állami vállalatokkal dolgozik azon, hogy megszervezzék a repülőgép-fegyverzet közös gyártását, és integrálják azokat a meglévő indiai légiflottába. Egyelőre nem közöltek részleteket arról, hogy mely indiai vállalatok vesznek részt a közös fegyverüzletekben, és mikor indul a potenciális termelés. Mihejev elmondta, hogy a Rosoboronexport és az indiai partnerek Szu-30MKI vadászgépekkel, tankokkal, páncélozott járművekkel és lövedékekkel látták el az indiai védelmi minisztériumot.