Közélet

Folytatódik a fogolycsere: Izrael újabb palesztin rabokat engedett szabadon

Az izraeli túszok negyedik csoportjának átadására válaszul Tel-Aviv újabb 33 palesztin foglyot engedett szabadon. Többségében nők és tinédzserek nyerték vissza a szabadságukat, a legfiatalabb rab 14 éves volt. Az Izrael és a Hamász között hirdetett tűzszünetet két nappal meghosszabbították, ez alatt az idő alatt már 51 izraeli túszt engedett el a terrorszervezet.

Izrael palesztin rabok újabb csoportját engedte szabadon börtönökből kedd hajnalban az izraeli erők és a gázai palesztin fegyveres csoportok közötti humanitárius szünetről született megállapodás részeként. A 33 rabot, nőket és tinédzsereket különböző büntetés-végrehajtási intézetekből engedték szabadon – közölte az izraeli börtönhatóság. A legfiatalabb a jelentések szerint 14 éves.

A Palestinian female prisoner hugs a relative among supporters and relatives after being released from an Israeli jail in exchange for Israeli hostages released by Hamas from the Gaza Strip, in the occupied West Bank on November 28, 2023. Israel's prison authority said that 33 Palestinian prisoners had been released "during the night" under the terms of a truce deal that returned hostages from the Gaza Strip. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Folytatódik a fogolycsere Izrael és a Hamász között.
Fotó: AFP

Ezzel százötvenre emelkedett az izraeli börtönökből kiengedett palesztin foglyok száma. 

A Hamász iszlamista szervezet fogságából eddig 51 izraeli szabadult ki.

Izrael újabb listát kapott a Gázai övezetben fogva tartott túszokról, akiket hamarosan szabadon engednek – jelentette kedden az izraeli média.

A Hamász vidám integetésre kényszerítette az izraeli túszokat

Izrael és a Hamász hajlandó lenne folytatni a tűzszünetet és a fogolycserét. A palesztin terrorszervezet szeretne jó színben feltűnni a nemzetközi közvélemény szemében.

A névsorban szereplőket várhatóan kedden engedik el – jelentette a Times of Israel Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalára hivatkozva. A jelentés szerint a listát ellenőrizték, és értesítették a túszok családjait. Ezzel a gázai túszok ötödik csoportját engednék szabadon azóta, hogy pénteken humanitárius szünet kezdődött a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és Izrael között.

A két fél hétfőn megállapodott a négynapos gázai tűzszünet kétnapos meghosszabbításáról.

Az Izrael és a Hamász által a múlt héten kötött megállapodás lehetőséget biztosít a megállapodás meghosszabbítására naponta további tíz túsz szabadon bocsátásáért cserébe.

A megállapodás szerint tíz nap alatt legfeljebb száz elhurcolt túsz cserélhető ki legfeljebb háromszáz olyan palesztin fogolyra, akiket izraeli börtönökben tartanak őrizetben.

Az október 7-i támadások során a Gázai övezetet uraló Hamász harcosai mintegy 1200 embert öltek meg Izrael déli részén, és mintegy 240 embert raboltak el. Izrael válaszul háborút indított a Hamász ellen, a háború kezdete óta mintegy tizenötezer ember halt meg Gázában, és több mint harminchatezren sebesültek meg a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.

 

Gázai övezet izraeli háború terrorszervezet túsz Hamász
Kapcsolódó cikkek