Közélet

Izraeli háború 44. nap - Izrael felszólította a palesztinokat, hogy Khan Younist is hagyják el

Újabb költözésre kényszeríti Izrael a Gázai övezeten belül lakó palesztinokat. Joe Biden közben Katar emírjével beszélt arról, hogy a Hamasznak sürgősen el kell engedni a túszokat.

Izrael felszólította a palesztinokat a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Junisz városában, hogy távozzanak. „Arra kérünk minden embert, hogy költözzön. Tudom, hogy sokuknak nem könnyű, de nem akarjuk, hogy civilek kerüljenek kereszttűzbe” – mondta Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója.

Fotó: AFP

Ez arra kényszerítheti a palesztinok százezreit, akik délre menekültek a Gáza város elleni izraeli támadás elől, hogy ismét költözzenek. Ráadásul a több mint 400 ezer lakosú Khan Junisz lakóival együtt kellene ezt megtegyék, tovább súlyosbítva az amúgy is súlyos humanitárius válságot.

Mindeközben Joe Biden és Katar emírje, Tamim bin Hamad Al-Thani sejk pénteken telefonon beszélt arról, hogy a Hamásznak „sürgősen” szabadon kell engednie az október 7-i Izrael, a Fehér Ház elleni támadás során elfogott túszokat. 

Ugyanakkor Izrael megtagadta, hogy részt vegyen a palesztin Hamász mozgalommal kötött 50 rab Gázai övezetből való kiszabadításáról szóló megállapodásban. Erről november 17-én számolt be a Yedioth Ahronoth izraeli kiadvány. Újságírók szerint az izraeli kabinet egy éjszakai ülésen hozta meg ezt a döntést. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya ragaszkodik ahhoz, hogy a fogságból szabadult túszokat ne válasszák el családjuktól. Vagyis az izraeli hatóságok családtagokkal együtt, 70 túsz szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megvitatására lenének nyitottak.

 

18:38

Ursula von der Leyen: Izrael és Palesztina konfliktusára a két önálló állam a megoldás

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szombaton Egyiptomba látogatott, ahol elmondta: a jelen legfontosabb feladata Gázában a humanitárius katasztrófa kezelése, de a holnapra is gondolni kell, és a jövő megoldása a két különálló ország, a folyamatban pedig az Európai Unió kész segédkezni, „amikor eljön az idő”.

17:05

"Mielőtt nem késő" - Erdogan Izrael nukleáris fegyvereinek ellenőrzésére szólított fel

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök november 18-án, szombaton kijelentette, hogy Ankara kezdeményezni fogja egy olyan mechanizmus létrehozását, amely ellenőrzi Izrael nukleáris fegyvereit, "mielőtt nem késő".

14:09

Az Izraeli légicsapások 32 ember életét oltották ki a Gázai övezet déli részén

Izrael ismét figyelmeztette a civileket, hogy költözzenek el, mivel az északi rész elfoglalása után az enklávé déli részén támadja a Hamászt.

12:18

Az IDF tagadja az Al-Sifa Kórház evakuálására vonatkozó követelést

Izrael szerint lehetővé tette, hogy az emberek részben biztonságos úton kimenekülhessenek az egészségügyi intézményből.

11:51

Négyből három palesztin ítéli meg kedvezően az október 7-ei izraeli mészárlást

Négyből legalább három palesztin pozitívan ítéli meg Izrael október 7-ei megtámadását - derült ki a palesztin Arab Világ a Kutatásért és Fejlesztésért kutatóintézet (Arab World for Research and Development, AWRAD) közvéleménykutatásából.

09:34

Izraeli egy órát adott a Sifa Kórházban tartózkodónak a távozásra

Az izraeli hadsereg (IDF) egy órát adott arra, hogy elhagyják a Gázai övezetben található Sifa Kórházat a betegek, a személyzet és az oda menekült civilek - közölte az Al-Dzsazíra pánarab tévécsatorna szombaton. Az izraeli hadsereg felfüggesztette azt a katonát, aki kábítógránátot dobott egy mecsetbe a ciszjordániai Budrusz településen.

Gázai övezet izraeli háború Khan Junisz Izrael Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek