Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 902 millió euró összegű (mintegy 361 milliárd forint) uniós támogatási csomagot jelentett be Jordánia reformfolyamatának támogatására és gazdaságának korszerűsítésére. Von der Leyen, aki Brüsszelben fogadta II. Abdalláh jordániai királyt, megbeszéléseiket követően jelentette be a támogatási csomagot, amely 402 millió euró vissza nem térítendő támogatásból és 500 millió euró kölcsönből áll.

Ursula von der Leyen - King Abdullah II meeting BrusselsBRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 07:  EU Commission President Ursula von der Leyen (R) meets with King of Jordan Abdullah II (L) in Brussels, Belgium 07, 2023. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP) Ursula von der Leyen-King Abdullah II meeting Brussels
Von der Leyen Brüsszelben fogadta II. Abdalláh jordániai királyt.
Fotó: Dursun Aydemir / AFP

Az uniós bizottsági elnök szerint el kell kerülni a negatív események továbbgyűrűző hatásait a régióban, ahol Jordánia fontos stabilizáló szerepet tölt be. Az uniós bizottság közleménye szerint az uniós finanszírozásból 185 millió euró jut majd a fiatalok oktatásának és szakmai képzésének javítására, valamint Jordánia gazdag kulturális örökségének megóvására és munkahelyek létrehozására az idegenforgalmi ágazatban. 

A csomag olyan kezdeményezéseket is finanszíroz, amelyek célja a menekültek, valamint az őket befogadó közösségek hozzáférésének segítése az oktatáshoz, a szociális ellátásokhoz, valamint a víz- és higiéniai szolgáltatásokhoz. Az uniós támogatás két új kezdeményezés elindítását is segíti összesen 110 millió euró értékben. 

Ezek között a magánszektor fejlesztésének és oktatásának elősegítése szerepel, különös figyelemmel a fiatalok munkalehetőségének biztosítására, a által megkívánt készségek elsajátításának elősegítésére, továbbá a kis- és közepes vállalkozások fejlődésének előmozdítására. A hangsúly az olyan innovatív ágazatokon van, mint a zöld és a digitális iparágak, melyek nagy lehetőségekkel rendelkeznek Jordániában.

Az EU déli szomszédságra vonatkozó gazdasági és beruházási tervének részeként az uniós finanszírozás jordániai beruházásokat támogat majd a fennálló vízhiány kezelésére. Emlékeztettek: az unió nemrégiben véglegesítette az első, összesen közel 200 millió eurós támogatási hozzájárulását egy jordániai vízsótalanítási és -szállítási projekt számára. A kezdeményezés évente 

mintegy 300 millió köbméter ivóvizet biztosít majd Jordániának 2027-től kezdődően.

Az EU támogatási csomagja végül egy új energiahatékonysági és biogáztermelési program elindítását is tartalmazza 10,4 millió eurós hozzájárulással. Az EU 364 millió eurót különített el a Jordániával folytatott kétoldalú együttműködésre a 2021-2024-es időszakra.

Jordánia készül az Izrael elleni harcra

Jordánia hadüzenetnek fogja tekinteni a palesztinok Gázai övezetből vagy Ciszjordániából való elüldözését vagy az ezt szolgáló feltételek megteremtését – jelentette ki Biser Haszavni, a hásimita királyság miniszterelnöke. Jordánián kívül már Kolumbia, Chile és a Bahreini Királyság is visszavonta Izraelből nagyköveteit, a közel-keleti ország miniszterelnöke pedig hangsúlyozta, hogy nem látják szívesen az izraeli nagykövetet.