Közélet

NATO főtitkár: nem játszunk aktív szerepet az izraeli-palesztin konfliktusban

A NATO kiképzőmissziót indított Irakban, hogy támogassa az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet, szoros partnerséget ápol számos arab állammal Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és az Öböl menti régióban.

A NATO nem játszik aktív szerepet az izraeli-palesztin konfliktusban, de jelen van a tágabb közel-keleti régióban – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára kedden Brüsszelben.

Jens Stoltenberg: Iránnak vissza kell fognia szövetségeseit, a Hamászt és a Hezbollah-t.
Fotó: AFP

Stoltenberg a NATO-tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának első napját záró sajtótájékoztatóján elmondta: a szövetség kiképzőmissziót indított Irakban, hogy támogassa az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet, szoros partnerséget ápol számos arab állammal Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és az Öböl menti régióban.

Mint mondta, a mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktus ne szélesedjen ki.

Iránnak azt üzenjük, hogy nem szabad kihasználnia a konfliktust, és vissza kell fognia szövetségeseit, a Hamászt és a Hezbollah-t

– hívta fel a figyelmet.

Stoltenberg visszautasította arab vezetők állításait, miszerint a nyugati országok nem ugyanazon mércével mérik Izrael gázai válaszlépéseit, mint ahogy Oroszország ukrajnai háborúját.

Véleménye szerint a gázai helyzet nagyon sokban különbözik az ukrajnaitól, mivel Ukrajna soha nem jelentett fenyegetést Oroszországra nézve, és soha nem intézett támadást ellene.

Ukrajna orosz megszállása egy nem kiprovokált invázió volt, egy másik ország teljes körű megszállása, tehát természetesen Ukrajnának joga van az önvédelemre és területi integritásának megőrzésére

– mutatott rá.

 

Jens Stoltenberg palesztin konfliktus terrorszervezet Iszlám Állam
Kapcsolódó cikkek