Jövő júniustól hat hónapig felfüggesztik az Eurostar szolgáltatásait, Hollandiából nem lehet majd felújítás miatt közvetlenül eljutni vasúttal Londonba. Az Amszterdamból és Rotterdamból induló utasoknak át kell szállniuk Brüsszelben. Londonból Hollandiába viszont továbbra is lehet majd utazni – tudatta az Eurostar.

A Eurostar train is parked at a platform of the Paris' Gare du Nord station on August 3, 2023. (Photo by Stefano RELLANDINI / AFP)
Egyre nagyobb gondokkal küzd az Eurostar.
Fotó: AFP

A problémát az okozza, hogy megállapodás nélkül zárultak az amszterdami főpályaudvar felújítása ügyében folytatott tárgyalások a holland kormány, a helyi vasúttársaság és a Csatorna-alagúton keresztül nagy sebességű vasúti szolgáltatást nyújtó Eurostar között.

A munkálatok elvégzése idején nem lesz elég hely a pályaudvaron a Londonba tartó utasok kezelésére, akiknek szigorúbb biztonsági és útlevél-ellenőrzésen kell átesniük,

mint a Hollandiába és a szomszédos uniós országokba tartó utasoknak. Arra azonban nem válaszolt az Eurostar a BBC-nek, hogy az amszterdami felújítás miatt miért nem szállhatnak fel az utasok a vonatra Rotterdamban sem.

London és Amszterdam között naponta négy vasúti szerelvény közlekedik, amelyek a holland nagyváros felé menet megállnak Brüsszelben és Rotterdamban is. Az összeköttetés 2020 októbere óta működik.

ROTTERDAM - Stranded travelers at Rotterdam central station. Many trains have been canceled because a Eurostar train has stopped at Rotterdam Stadium station in South Rotterdam after a broken overhead wire fell on the train. As a result, the train cannot continue and trains only run on the route between Rotterdam and Utrecht. ANP ROBIN UTRECHT netherlands out - belgium out (Photo by ROBIN UTRECHT / ANP MAG / ANP via AFP)
Az nem világos, hogy az amszterdami felújítás miatt miért nem lehet Rotterdamban felszállni a vonatra.
Fotó: AFP

A fennakadás azonban rövidebb ideig tart majd, mint eredetileg feltételezték, csak hat hónapig 12 hónap helyett,

– nyugtatta a kedélyeket közleményében az Eurostar.

A Hollandia és az Egyesült Királyság közötti a legújabb Eurostar-járat, amelyet felfüggesztettek, mivel a társaság egyre nagyobb kihívásokkal küzd, többek között a Brexit utáni határellenőrzések és a munkaerőhiány miatt.

Idén nyáron megszűntek a közvetlen járatok a párizsi Disney-landbe, a világjárvány idején pedig a London és Marseille közöttiek. Az Egyesült Királyságot a kontinentális Európával összekötő vonatok 2020 óta két kenti állomáson sem állnak meg.

Januárban Gwendoline Cazenave vezérigazgató elmondta, hogy a társaság harmadával kevesebb utast szállít a legfontosabb, London–Párizs útvonalon.