Karácsony Gergely az elmúlt napokban nem nyilatkozott a Magyar Nemzetnek , így a lap nem tudta megkérdezni tőle, hogy Tordai Csaba milyen szerepet játszott a 99 Mozgalom Egyesület bűncselekménygyanús pénzgyűjtésében. A és a Fővárosi Főügyészség tájékoztatásából az derült ki, hogy a Tordai ügyvédi irodájában tartott házkutatást a Karácsony által alapított mozgalom félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló vizsgálódás részeként hajtották végre a nyomozók.

20230804 Budapest
Átadták a megújult Lánchidat.
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo
képen: Karácsony Gergely főpolgármester20230804 BudapestÁtadták a megújult Lánchidat.Fotó: Csudai Sándor (CSS)Origoképen: Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Csudai Sándor

Az adóhatóság kiemelte, hogy a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, mivel a hatályos büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. Az ügyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult nyomozás.

A Magyar Nemzet telefonon és e-mailben is próbálta megkeresni a főpolgármestert, de Karácsony Gergely nem reagált a lap megkeresésére. Korábban Tordai Csabát is szerették volna megszólaltatni, de nála sem jártak sikerrel.

Törvénymódosítást csikart ki Karácsony Gergely

A főváros és a főpolgármester követelésére a kormány olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely megteremti a lehetőségét a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazásának – írta szerda esti közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a kormány nem engedi, hogy a főváros zsarolja az agglomerációt és a Fővárosi Önkormányzat mondja meg, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő emberek ivóvízhez jutnak-e vagy sem.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításához benyújtott javaslat egyértelműen biztosítja, hogy a víziközmű-szolgáltató ne mondhassa fel egyoldalúan az átadási szerződést akkor, ha az – az adott terület műszaki körülményei miatt – elengedhetetlen egy másik víziközmű-szolgáltató kötelezettségének teljesítéséhez.

A tervezet a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában fenntartja, a nem lakossági felhasználókat érintően pedig a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségeire figyelemmel megteremti  a lehetőséget az egységes alapdíjak fogyasztással arányos díjának bevezetésére. Emellett a módosítás az országosan egységes díjak bevezetése mellett egy olyan újraelosztó rendszer működtetését teremti meg, amely a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségszintjéhez igazodó bevételt biztosít.