Olaf Scholz kancellár még a választási kampánya alatt évente 400 ezer új lakást ígért az országban – két évvel később azonban a német építőipar az összeomlás felé tart, ami nemcsak az ambiciózus célt teszi elérhetetlenné, de már azzal fenyeget, hogy az ország gazdaságát is lerombolja – írta a CNBC.

Grasbrook construction site06 November 2023, Hamburg: Earthworks are taking place on the site of the demolished Überseezentrum on Grassbrook. This is where HafenCity is to be extended southwards across the Elbe with a new district. Photo: Markus Scholz/dpa/picture alliance/dpa | Markus Scholz (Photo by MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) német építőipar
A német építőipar a mintegy 7 százalékát teszi ki, annak összeomlása pedig a teljes gazdaságot megtörheti.
Fotó: AFP

Az IFO gazdaságkutató intézet múlt heti jelentése szomorú képet festett a német építőiparról: a vállalatok sorra törlik az ingatlanprojektjeiket, az ágazat közel fele a megrendelések hiányáról panaszkodik – a lakásépítések pedig egy év alatt történelmi mélységekbe zuhantak.

Ezt több új jelentés is megerősítette: a Hamburg Commercial Bank (HCB) legfrissebb németországi építőipari PMI-felmérése például három és fél éve a legalacsonyabb szintre, 38,3-ra esett. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerint pedig január és augusztus között 28,3 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint 2022-ben ugyanebben az időszakban.

A német építőiparban a dolgok egyre rosszabbra fordulnak. A visszaesés epicentruma a lakásépítési szektor, amely nyaktörő sebességgel omlik össze

– figyelmeztetett Cyrus de la Rubia, a HCB vezető közgazdásza egy sajtóközleményben. Szerinte a kormány meg sem tudja közelíteni a 400 ezres célját, és még a legbizakodóbb előrejelzések alapján is csak 250 ezer lakás épül majd meg idén.

A német építőipar a magas alapkamatok első áldozata

Az ingatlanfejlesztések kiemelten érzékenyek az emelkedő kamatszintekre, mivel azok az anyag- és energiaköltségek növekedéséhez, valamint a fenntartható finanszírozási módok eltűnéséhez vezetnek – az Európai Központi Bank pedig jelenleg a kamatemelési ciklusa csúcsán van.

A jelenlegi helyzet azonban csak a kezdet a szakértők szerint, és az építőipar problémái az egész német gazdaságra átterjedhetnek.

HafenCity construction site
Fotó: AFP

Carsten Brzeski, az ING globális makrokutatási vezetője szerint a helyzet jövőre romlani fog, amikor kiürül a fennmaradó rendelésállomány, a magas költségű projektek a fejlesztők nyakába szakadnak és a kereslet sem fog sokáig felélénkülni. A jelenlegi építőipari termelés és a beérkező megrendelések közötti szakadék pedig 2024-ben jelentős visszaeséshez fog vezetni.

S mivel az építőipar a német GDP mintegy 7 százalékát teszi ki, egy ilyen szintű visszaesés a most is sántikáló gazdaságot pattanásig feszítheti.

Németország 2023 első negyedéveben technikai recesszióba csúszott, és az elemzők azóta aggódva figyelik Európa legnagyobb gazdaságát. Legutóbbi előrejelzésében az Európai Bizottság közölte, hogy a német GDP várhatóan idén zsugorodni fog, és csak 2024-ben lehet számítani bármiféle növekedésre – még ha az a korábban vártnál alacsonyabb szinten is lesz.

A múlt héten a szövetségi kormány új intézkedéseket jelentett be, amelyek célja az építések tervezési és engedélyezési folyamatainak felgyorsítása és a bürokrácia csökkentése. A szakértők azonban nincsenek teljesen meggyőződve arról, hogy az intézkedések enyhíteni fogják a Németországban kialakult lakásépítési válságot.

A német építőipar mélyrepülése a magyar gazdaság számára sem kedvező hír.

 Számtalan hazai cég beszállítóként van jelen a német gazdaságban, így az ottani számok meredek csökkenése a magyar vállalkozások rendelésállományára is hat, a társaságok eredményén keresztül a magyar gazdaság növekedését is befolyásolja – jelen helyzetben hátrányosan.  

Ez nagyon nem hiányzott: zsugorodott Európa legnagyobb gazdasága

Az emelkedő kamatlábak és a tartósan magas szinten lévő miatt a magánfogyasztói kiadások lefelé nyomták a GDP-t.