Zokogó hozzátartozóik körében hamvasztották el vasárnap az utóbbi nyolc év legsúlyosabb nepáli földrengésének áldozatait, miközben a mentők továbbra is túlélők után kutatnak az összeomlott épületek romjai között – számol be a tragédia fejleményeiről helyszíni riportjában a Reuters.

Dzsadzsarkot körzet, 2023. november 5.
Összedőlt ház romjai, fia, menye és unokája halálának színhelyén sír egy asszony a nyugat-nepáli Dzsadzsarkot körzetben 2023. november 5-én, két nappal a térséget sújtó 5,6-5,7-es erősségű földrengés után. Legalább 157 ember életét vesztette, a sérültek száma több száz is lehet.
MTI/AP/Nirandzsan Sresztha
Elhunyt szeretteiket siratják a nepáli földrengés túlélői.
Fotó: Narendra Sresztha/MTI/AP

A Bheri folyó partján tartott hindu hamvasztási szertartás során a hozzátartozók körömvirágfüzéreket készítettek, majd körbeállták a ponyvasátorban fekvő 10 fehér ruhába burkolt holttestet.

A 32 éves Baljit Mahar keresztbe tett lábbal ült hétéves fia holtteste mellett, aki egyike volt annak a 157 embernek, aki a hatóságok legutóbbi számításai szerint életét vesztette a természeti katasztrófának. A himalájai ország nyugati részét helyi idő szerint pénteken megrázó földrengésben több mint 250-en sérültek meg.

Nem tudtuk megmenteni őt, a család mind a hat másik tagja ki tudott rohanni, amint a földrengés felrázott minket álmunkból

– mondta a hírügynökségnek a Jajarkot körzetben fekvő Chiuri faluban élő Mahar, aki saját kezével húzta ki fiát a romok alól.

A nepáli Nemzeti Szeizmológiai Központ közlése szerint a földrengés 6,4-es erejű volt, az amerikai földtani intézet viszont 5,6-osnak mérte.

A mostani volt az ázsiai ország leghalálosabb természeti katasztrófája a 2015-ös földrengés óta, ami 9000 halálos áldozatot követelt, és egész városokat tett romhalmazzá. Az évi 40 milliárd dolláros GDP-jű országnak akkor hatmilliárd dollárját emésztette fel a tragédiát követő újjáépítés.

A pénteki rengés óta Jajarkotban és a szomszédos Nyugat-Rukum körzetben több ezer épület omlott össze vagy repedezett meg, és vált lakhatatlanná, köztük Mahtarék vályogháza is.

A katmandui kormány ígéretet tett, hogy azonnal intézkedik a fedél nélkül maradt családok elhelyezéséről, élelmezéséről és biztonságáról, és azonnali segélyként 1500 dollárt biztosít minden áldozat családjának.