Tartósan növelheti koszovói haderejét a NATO a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg szerint, aki hétfőn Pristinán arról beszélt, hogy ez segítene a térségbeli feszültségek kezelésében.

„Azt vizsgáljuk, hogy szükség van-e a haderő tartósabb növelésére annak érdekében, hogy ez (a koszovói helyzet) ne csússzon ki az irányítás alól, és ne hozzon létre újabb erőszakos konfliktust Koszovóban vagy a tágabb régióban” – fogalmazott.

Security measures increase in Zvecan, northern Kosovo
Fotó: AFP

Koszovóban a parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő, a KFOR létszámát már októberben megnövelték ezer fővel. A döntést akkor a KFOR a koszovói rendőrséget ért szeptember 24-i támadással és a térségben növekvő feszültségekkel indokolta. Szeptember 24-én ugyanis szerb nemzetiségű, maszkos fegyveresek és a koszovói rendőrség között egész nap tartó tűzpárbaj alakult ki, melyben egy rendőr meghalt, egy pedig megsebesült, míg a támadók közül négyen vesztették életüket.

A térségben május vége óta forrnak az indulatok, miután zavargások törtek ki,  amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta észak-koszovói térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat. 

A koszovói rendőrökre és a KFOR támadóira támadó helyi szerbek többek között 20 magyar békefenntartót is megsebesítettek, többeket közülük súlyosan.

Stoltenberg sürgette a szeptemberi támadás elkövetőinek felkutatását és felelősségre vonását, mert elmondása szerint fontos, hogy az elkövetők szembesüljenek a következményekkel, hogy a májusihoz és a szeptemberihez hasonló erőszakos cselekmények ne ismétlődhessenek meg. Mindemellett leszögezte, hogy az észak-atlanti szövetség támogatja a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédet, a térség stabilitása és békéje ugyanis nem kerülhet veszélybe.

A KFOR-t az 1999-es NATO-csapások után hozta létre 1244. számú határozatával az ENSZ Biztonsági Tanácsa, akkor még 50 ezer fővel, hogy biztosítsa az ENSZ-adminisztráció számára a biztonságos környezetet. Noha Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, a KFOR a helyszínen maradt az azóta is fel-fellobbanó zavargások miatt. Jelenleg 27 ország több mint 4500 katonája teljesít Koszovóban szolgálatot.