A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek.

 

A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.
Azt írta: ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli–Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását.

A magyar állampolgársággal is rendelkező két kislány, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe. A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert. 

A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

Péntek reggelre lépett életbe a négynapos a tűzszünet Izrael és a Hamász között; a megállapodás keretében a Gázai Övezetbe segélyszállítmányok jutnak, és fogolycserék történnek, a terrorszervezet ötven ember szabadon bocsátását ígérte.

A Hamász szombaton este a tűzszünet második napján 13 izraeli és 4 külföldi túszt adott át a Vöröskeresztnek majdnem hétórás késlekedés után, köztük egy magyar állampolgársággal is rendelkező nőt. Péntek délután 24 túszt, közöttük 13 izraeli állampolgárt, 10 thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást engedtek el.

Az elrabolt és túszként őrzött izraeli nők és gyermekek hazatérése fejében Izrael szombaton éjjel és pénteken  39-39 palesztin foglyot engedett el.

A négynapos fegyverszünet az első megállás a harcokban amióta a Hamász megtámadta Izraelt és 1200 embert megölt, illetve mintegy 240 túszt ejtett.

A támadásra válaszul Izrael megfogadta, hogy megsemmisíti a Gázát irányító Hamász fegyvereseket, bombázással és szárazföldi offenzívával egyaránt. A gázai egészségügyi hatóságok szerint mintegy 14 800 palesztint öltek meg, és több százezren költöztek el.