Vasárnap délután palesztin tüntetők rohamozták meg a birminghami Bullring bevásárlóközpontot, miután több száz ember vonult be a városba, ahol leállították a forgalmat és Izrael-ellenes üzeneteket skandáltak – írta az Express.

Flames rise from a car and a bus, set alight at the junction of Bachelors Walk and the O'Connell Bridge, in Dublin on November 23, 2023, as people took to the streets in protest following the stabbings earlier in the day. Protesters in Dublin on Thursday torched a car and fought police, an AFP journalist reported, after three children were injured in a suspected school stabbing that social media rumours attributed to a foreign national. (Photo by Peter MURPHY / AFP)
Fotó: AFP

A tüntetést a West Midlands-i rendőrség felügyelte, de a rendőrök nem tudták megakadályozni, hogy a résztvevők egy része bejusson az óriási bevásárlóközpontba, amikor elérték Nagy-Britannia második legnagyobb városának központját.

A felvonulást a Birmingham Palestine Action szervezte, és nem sokkal azután indult, hogy Steve McCabe munkáspárti képviselő irodája előtt tüntetést tartottak.

Le akarjuk zárni Birminghamet, azt akarjuk, hogy mindenki halljon minket, azt akarjuk, hogy a tanács és mindenki tudja, hogy ma nem állunk meg, mert tűzszünetet követelünk

– üvöltötte egy mikrofonba a tömeg egyik szónoka, miközben a bevásárlóközpont felé vonultak.

Az eseményekre több hétvégi birminghami tüntetés után került sor, amelyek a konfliktusra reagáltak, és amelyek közé tartozott a hét elején a Birmingham New Street pályaudvaron a csúcsforgalomban tartott ülősztrájk is.

Eközben Londonban több száz palesztinbarát tüntető vonult fel ma a főváros északi részén található Chalk Farm állomás előtt egy országos akciónap keretében is.