Az ukrán katonai hírszerzés a Telegramon azt közölte, hogy legalább három orosz tiszt esett áldozatul. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az állami televízióban a nap folyamán arról beszélt, hogy Oroszország támadásai miatt 4,9 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból Ukrajna biztonságosabb térségeibe. Hozzátette, hogy a 2022 februárjában indult ukrajnai orosz háború óta 3,6 millió belső menekültet, azt megelőzően pedig, a 2014 óta - a Donyec-medencei harcok miatt - több mint egymilliót regisztráltak.

Ukrajna, 2023. augusztus 8.
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. augusztus 8-án közreadott videóról készített képen orosz tüzérek ágyúval lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen.
MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Fotó: MTI/AP

Beszélt arról is, hogy az utóbbi három és fél hónapban a belső menekültek száma alig észrevehetően növekedett, miközben néhányan visszatértek otthonukba, tekintettel arra, hogy az ország keleti és déli felében lévő frontvonalak alig mozdultak el.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb közlése szerint mintegy 6,2 millió ukrán hagyta el az országot tartósan vagy ideiglenesen.