A nyílt utcán rálőttek Alejo Vidal-Quadrasra, az Európai Parlament volt alelnökére, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) egykori katalóniai elnökére Madridban csütörtökön – írja a Politico. Közben a spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról – jelentette be Santos Cerdán, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára Brüsszelben csütörtökön, a tárgyalások lezárását követően.

Alejo Vidal-Quadras. Fotó: Thierry Charlier / MTI

A sajtóban megjelent információk szerint Alejo Vidal-Quadras 78 éves politikust az arcán érte a lövés. A súlyosan sérült férfit a mentők kórházba szállították. A merényletet a belvárosi Salamanca negyedben követték el. A rendőrség a helyszínt lezárta, és egy motorost keres.

Vidal-Quadras 1988 és 1996 között volt a katalán tartományi parlament tagja, öt éven át a PP helyi pártszervezetének vezetője. A kilencvenes évek végén három éven át a szenátusban képviselte a régiót, majd 15 éven át az Európai Parlament képviselője és alelnöke volt. 2014-ben három hónapig a jobboldali Vox párt elnöki posztját töltötte be.

A rendőrség vizsgálja a lövöldözést, a támadás oka egyelőre ismeretlen.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök csütörtökön  szolidaritását fejezte ki Vidal-Quadrasszal, és gyors felépülést kívánt neki.

Jelenleg minden gondolatom rá és a családjára irányul

– mondta Sánchez az X-en. „Bízunk benne, hogy a nyomozás a lehető leghamarabb tisztázni tudja a tényeket, és a felelősöket letartóztatják.”

Alberto Núnez Feijóo, a néppárt vezetője azonnali vizsgálatot kért.

Közben a baloldali pártok megegyezésre jutottak. Közleményükben azt írták:

Történelmi lehetőség ez egy olyan konfliktus megoldására, amelyet csak politikával lehet és kell is megoldani. A nézeteltéréseket csak tárgyalásos úton lehet és kell is feloldani.

A dokumentum tartalmazza amnesztiatörvény benyújtását a parlamentnek, amely a 2014-ben megrendezett függetlenségi konzultáció és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik. A javaslatot várhatóan a jövő héten terjesztik be a törvényhozásnak – közölte kérdésre válaszolva Cerdán. Mint mondta, nem volt könnyű megállapodásra jutni két ennyire különböző párt számára, de képesek voltak „találkozási pontokat elérni az állampolgárok jóléte és a problémák megoldása érdekében”.

Szavai szerint a megállapodás az ország számára kulcsfontosságú pillanatban történt. „A lehető leghamarabb progresszív kormányt kell alakítani, amely stabilitást biztosít Spanyolországnak” – hangsúlyozta. A Carles Puigdemont volt katalán elnök vezette Együtt Katalóniáért számára az amnesztia kérdése volt a tárgyalások egyik kulcspontja. A hat éve brüsszeli emigrációban élő politikus ellen távollétében emeltek vádat zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt.

Spanyol választás: adócsökkentést ígér a konzervatív jelölt

Adócsökkentést és a büntető törvénykönyv szigorítását ígéri a spanyol konzervatív Néppárt kormányfőjelöltje a programjában. A kormányfőjelölt a büntető törvénykönyvben szigorítaná a közpénz hűtlen kezelésének büntetését, továbbá bevezetné az alkotmány iránti hűtlenség fogalmát és büntethetőségét.