Kedden törvényjavaslatot nyújtott be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A javaslat értelmében 2024. január 1-jén a Miniszterelnökségből kiválva létrejön a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, amelyet nagy valószínűséggel a jelenlegi területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor vezetne.

Dr. Navracsics Tibor (4)20230323 Naszály - Billegpuszta 
Gazdasági Évnyitó
Hagyományteremtő szándékkal először tartott gazdasági évnyitó rendezvényt a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) a Balogh-Esterházy kastélyban. Beszédet mondott Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. 

Fotó: Flajsz Péter  FP  Komárom-Esztergom megyei 24 Óra  HUSZ 

A képen: Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter20230323 Naszály - Billegpuszta Gazdasági ÉvnyitóHagyományteremtő szándékkal először tartott gazdasági évnyitó rendezvényt a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) a Balogh-Esterházy kastélyban. Beszédet mondott Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Fotó: Flajsz Péter  FP  Komárom-Esztergom megyei 24 Óra  HUSZ A képen: Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter
Fotó: Flajsz Péter

A törvényjavaslatban olvasható, hogy a területfejlesztési miniszter eddig nem rendelkezett önálló munkaszervezettel, valamint a jogi és szakmai mozgástere is korlátozva volt, az önálló minisztérium létrehozásával mindez nagyságrendekkel bővülne.

Az új minisztérium a Miniszterelnökség szervezetéből kiválva jön létre, integrálva mindazon szervezeti egységeket, amelyek az eredményes munkájához szükségesek, továbbá átvéve azokat a hatásköröket, amelyeket a modern és hatékony államszervezet működtetése és a nemzetstratégiai célok elérése indokol

– olvasható a javaslat általános indoklásában.

Navracsics Tibor: a térségi és a határokon átnyúló fejlesztéseké a jövő

Az eddigi felzárkózási programok sikeresen fejlesztették a vármegyéket, a jövőben arra lesz szükség, hogy térségi és határokon átnyúló fejlesztési programokat dolgozzanak ki. 

A törvényjavaslat továbbá létrehozza a Nemzeti Fejlesztési Központot is, amely szintén Navracsics Tibor igazgatása alá tartozna. A Nemzeti Fejlesztési Központ látná el az uniós támogatások felhasználásának koordinálását és a helyreállítási és ellenálló-képességi alappal kapcsolatos feladatokat, bizonyos programoknál pedig irányító hatósági feladatai lennének.