Távozik posztjáról Alekszandar Vulin, a szerb Biztonsági Információs Ügynökség (BIA), vagyis a hírszerzés vezetője pénteken, azt követően, hogy az Egyesült Államok néhány hónapja szankciókat vezetett be ellene.

A kémfőnök lemondását indokló levelében az 1914-es osztrák–magyar ultimátumhoz hasonlította a Szerbiára nehezedő nyomást, mely többek között Koszovó elfogadását, a boszniai Szerb Köztársaság magára hagyását és az Oroszország elleni szankciók bevezetését várja el, ami gyakorlatilag az ország önállóságát kérdőjelezi meg. 

Vulin szerint ha ezeket Szerbia teljesítené, úgy a későbbiekben ki kellene űznie a kínai beruházásokat és vállalnia kellene a teljes technológiai és gazdasági függést, valamint folytatódna Szerbia politikai és területi felbomlasztása és a hagyományos családnak és nemzetnek, de a szociális igazságosságnak sem helyet nyugati értékek Szerbiára kényszerítése is.

Gerhard Karner - Peter Szijjarto - Aleksandar VulinBELGRADE, SERBIA - OCTOBER 06: Austrian Interior Minister Gerhard Karner, Hungarian Foreign and Trade Minister Peter Szijjarto and Serbian Interior Minister Aleksandar Vulin hold a joint news conference in Belgrade, Serbia on October 06, 2022. Milos Miskov / Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Vulin szerint az Egyesült Államok és az az ő fejét követeli, de nem engedi meg, hogy hazája elleni lépések ürügye legyen. Elmondása szerint az ellene bevezetett szankciók bizonyítják, hogy határozottan harcolt a szerbek egységéért, ha viszont emiatt büntetőintézkedéseket vezetnének be Szerbia ellen, az az ő önzőségét bizonyítaná.

Mint írta, döntése helyességét főként az amerikai és uniós vezetők képmutató nyilatkozatai fogják bizonyítani, amelyekben azt fogják állítani, hogy nem is terveztek büntetést vagy szankciót Szerbia ellen. Hozzátette ugyanakkor, hogy lemondása nem fog változtatni az Egyesült Államok és az EU Szerbia-politikáján, ám lassíthatja az új követeléseket és zsarolásokat. 

Az Oroszország elleni szankciók és Koszovó elismerése helyett kapták meg az ő fejét, ami kis győzelem Washington és Brüsszel számára, de az ő számára nagy diadal, mert bebizonyította, hogy Szerbia és a szerb nép minden áldozatot megér.

Vulin ellen júliusban vezetett be szankciókat az Egyesült Államok Külföldi Vagyont Ellenőrző Hivatala (OFAC), melyek értelmében a kémfőnök nem férhet hozzá amerikai ingatlanjaihoz és vagyonához, ráadásul akik a szankcionált személyekkel együttműködnek, szintén szankcionálhatók.

Az OFAC azzal vádolta Vulint, hogy arra használta hivatalát, hogy támogassa Oroszországot, segítse Oroszország rosszindulatú tevékenységét, amely gyengíti a Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását, és lehetőséget biztosított Oroszországnak arra, hogy tovább növelje befolyását a térségben. Az amerikaiak szerint ráadásul Vulin kölcsönösen kedvező kapcsolatot tartott fenn az illegális fegyverkereskedő Slobodan Tesiccsel, akinek segített abban, hogy fegyverszállítmányai akadálytalanul haladjanak át a szerb határokon.

Vulin azóta tagja a kormánynak, hogy azt a Szerb Haladó Párt vezeti. A Szocialisták Mozgalma nevű párt vezetője egyben Alekszandar Vucic szerb államfő legfőbb szövetségese is, 2014 és 2017 között munkaügyi miniszter, 2017 és 2020 között védelmi miniszter, 2020 és 2022 között pedig belügyminiszter volt, a hírszerzési ügynökséget 2022 óta vezette.

Oroszbarát nézeteit mindig is nyíltan vállalta és az elmúlt időszakban Moszkvában is gyakran járt. Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia mindeddig nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, és nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióval, amit Belgrád azzal indokol, hogy Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz.