Az európai balliberális oldalnak sikerült „áttolnia” az Európa Parlamenten azt a jelentést, amely javaslatot tesz az alapszerződések módosítására – írta Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke a Facebook-bejegyzésében szerdán, kiemelve, a javaslat eltörölné a konszenzuson alapuló, egyhangúlag hozott döntések intézményét az Tanácsában.

VARGA Judit
Fotó: Komka Péter/MTI

Varga Judit megjegyezte, hogy a Guy Verhofstadt belga liberális politikus által szorgalmazott kérdésben a szavazás eredménye szoros volt. Azt írta: az „Európa lelkét jelentő” konszenzusos kultúra nélkül egy „brüsszeli bürokraták által vezetett szuperállam felé tolódna el” az Európai Unió (EU). 

Mindez azt jelentené Magyarországra és Közép-Európára nézve, hogy „mindent megpróbálnának lenyomni a tagállamok torkán”

– hangsúlyozta. Példaként említette, hogy Magyarországot belesodornák az ukrajnai háborúba, eltörölnék a rezsicsökkentést, kötelező migránskvótákat és genderideológiát erőltetnének a magyarokra.

Magyarország az egyhangúlag hozott döntéseket tekinti a nemzeti érdekvédelem utolsó garanciájának az EU-ban – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: ennek megváltoztatása Magyarország számára tabu, és minden platformon ellen fog állni „a birodalmi törekvéseknek”. Varga Judit szerint a javaslat is azt mutatja, hogy Brüsszelben változásra van szükség.