A magyar kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, és támogatja azokat a törekvéseket, amelyek uniós szinten is fegyelmezettebb gazdálkodást céloznak – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszterrel folytatott beszélgetése során. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a spanyol uniós soros elnökség a magyar érdekeknek megfelelően módosította a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, amelyet előzetesen Magyarország is támogat.

KissAndrás Kristóf / Varga Mihály Facebook
Varga,mihály
Fotó: Kiss András Kristóf / Varga Mihály / Facebook

Varga Mihály elmondta, hogy a járvány és a háborús válság hatására Európa-szerte jelentősen megemelkedtek a költségvetési hiányok és adósságszintek, amelyeknek a csökkentése érdekében az uniós szabályozás reformjára van szükség. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a tárgyalásokon Magyarország egyetértett az egyensúlyi mutatók javításával, azonban következetesen elutasította az Európai Bizottság túlzott jogkörökkel való felruházását a tagállamok költségvetésének meghatározásában.

A spanyol elnökség a folyamatok felgyorsítása érdekében jelentősen változtatott az eredeti bizottsági javaslaton, és olyan tervezetet készített elő, amely a bizottság befolyását csökkenti, a tagállamokét pedig növeli a gazdasági kormányzásban

– nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Az új tervezet szintén figyelembe veszi azt a Magyarország által is kért módosítást, amely szerint a védelmi többletkiadásokat vegyék figyelembe a maastrichti hiányszint értékelésekor.