BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszautasítja az antiszemita vádakat az X

Egy jogvédő szervezet jelentésének következtében több nagy hirdető, köztük az IBM, a Comcast, a Disney és az Apple is felfüggesztette hirdetéseit a portálon.

Beperelte hétfőn az X közösségi oldalt működtető cég a Media Matters civil szervezetet, miután ez utóbbi felhívta a figyelmet arra, hogy az X-en Adolf Hitlert és a nácikat éltető, antiszemita posztok mellett jelent meg több nagy márka hirdetése.

(COMBO) This combination of pictures created on October 10, 2023, shows (L)
SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk during his visit at the Vivatech technology startups and innovation fair at the Porte de Versailles exhibition center in Paris, on June 16, 2023 and (R) the new Twitter logo rebranded as X, pictured on a screen in Paris on July 24, 2023.. The EU's digital chief Thierry Breton warned Elon Musk on October 10, 2023, that his platform X, formerly Twitter, is spreading "illegal content and disinformation", in a letter seen by AFP. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Elon Musk cége jelentős bevételektől eshet el a vádak miatt.
Fotó: AFP

A Media Matters csütörtökön tette közzé jelentését, aminek következtében több nagy hirdető, köztük az IBM, a Comcast, a Disney és az Apple is felfüggesztette hirdetéseit a portálon. Az X szerint a Media Matters állításai rágalmak, és azzal vádolják a civil szervezetet, hogy manipulálta a platformot, mert olyan fiókokkal végezték a kutatást, amelyek kizárólag a nagy hirdetőket és szélsőséges nézeteket terjesztő fiókokat követtek, és „végtelenül pörgettek és frissítették” az oldalt, amíg ki nem jött a számukra megfelelő eredmény, a szélsőséges posztok mellett megjelenő hirdetések. Bírósági beadványában az X azt állítja, hogy a Media Matters „az X tipikus felhasználói élményének hamis látszatát keltette” azzal a céllal, hogy ártson a vállalatnak.

A Media Matters vezetője, Angelo Carusone komolyan vehetetlennek nevezte a pert, melynek szerinte egyetlen célja a megfélemlítés és az elhallgattatás. Carusone szerint a jelentésük világosan cáfolja az X állítását, miszerint biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy ártalmas tartalmak mellett ne jelenhessenek meg hirdetések.

Ha valaki fehér nacionalista tartalmakra keres rá, virágzó reklámkínálattal fog találkozni. A rendszer, amelyről azt állítják, hogy létezik, nem működik úgy, ahogyan mondják

– fogalmazott Carusone. Az X szerint egyetlen felhasználónál jelentkeztek a szélsőséges tartalmak mellett reklámok, és az a Media Matters.

A manipulációt legyőzik a számok. Ne hagyják átverni magukat! Álljanak ki az X mellett!

– írta a portálon Linda Yaccarino, a vállalat vezérigazgatója.

A múlt héten maga a portál tulajdonosa, Elon Musk is bírálatok kereszttüzébe került, miután még a Fehér Ház is „ocsmány” antiszemita hazugságnak minősített egy olyan posztot, amelyet a dél-afrikai származású milliárdos helyeslően osztott meg a portálon.

Teljes pályás letámadás alatt Musk és az X

Musk megjegyzései miatt a Disney is felfüggeszti a reklámozást az X közösségi oldalon. Több vezető amerikai cég után a Walt Disney Company is felfüggesztette a reklámozást az X (korábban Twitter) közösségi hálózaton, mert hirdetéseik nácibarát tartalom mellett jelentek meg, továbbá a cég tulajdonosa, Elon Musk kijelentése miatt a zsidókról – számolt be a The Hollywood Reporter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.