Harmincnyolc személyt vett őrizetbe a rendőrség Belgrádban a vasárnap esti tüntetésen, amikor a Szerbia az erőszak ellen koalíció hívei megpróbálták erőszakkal elfoglalni a főváros képviselő-testületének épületét – jelentette ki Ivica Ivkovics, rendőrezredes a Vajdaság Ma szerint. Az előállított személyeket az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérletével, illetve erőszakos viselkedésük miatt garázdasággal gyanúsítják – nyilatkozta az RTS-nek.

Fotó: AFP

A belgrádi zavargásokban két rendőr súlyos testi sérülést szenvedett, egyiküket műteni kellett – mondta a rendőrezredes.

A mai nap folyamán az államigazgatási és önkormányzati minisztérium blokádja várható a Branko hídon (Brankov most), ám az állami intézmények és a hidak blokádjait nem tűrjük, feljelentéseket fogunk tenni – jelentette ki Ivkovic.

A Világgazdaság is beszámolt arról, hogy több ezren gyűltek össze Belgrád központjában egy kormányellenes tüntetésen vasárnap, hogy követeljék a nemzetközi megfigyelők szerint méltánytalan egy héttel ezelőtti parlamenti és helyhatósági választások érvénytelenítését. A tüntetés erőszakossá vált, azt a hatóság könnygázzal oszlatta fel. A kormányfő és a miniszterelnök is utalt rá, hogy meglátásuk szerint az ukrajnai „színes forradalomhoz” hasonlóan külföldi támogatást élvező felkelést terveztek egyes csoportosulások.