Több ezren gyűltek össze Belgrád központjában egy kormányellenes tüntetésen vasárnap, hogy követeljék a nemzetközi megfigyelők szerint méltánytalan egy héttel ezelőtti parlamenti és helyhatósági választás érvénytelenítését.

Protesters intervened trying to enter Belgrade City Council building
Fotó: Anadolu via AFP

A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,72 százalékát szerezte meg a múlt hét végi előrehozott parlamenti választáson az állami választási bizottság előzetes eredményei szerint. Ezt követően Oroszország jelezte Szerbiának, hogy bizonyos szervezetek az ukrán eseményekhez hasonló, úgynevezett „színes forradalom” krobbantásán munkálkodnak.

A Reuters egyik szemtanúja szerint a rendőrség paprikaspray-t vetett be vasárnap, miután a tömeg megpróbált behatolni a belgrádi városházára, ahol a helyi választási bizottság székhelye található. A tüntetők egy része felmászott az épületre, és betörte az ablakokat. Néhányan kövekkel dobálták az ablakokat, üveget törtek.

A tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be. A baloldali ellenzék hat napja tiltakozik, mert úgy gondolja, hogy számtalan csalás történt a múlt vasárnapi előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választáson. A politikusok éhségsztrájkolnak, és az országos választási bizottság épületénél tiltakoznak, vasárnapra pedig tömegtüntetést jelentettek be.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök – aki a Szerb Haladó Párt tagja – vasárnap este az elnöki palotából közvetített üzenetében mindenkit nyugalomra intett, és kijelentette: „Semmilyen forradalom nem zajlik.”

Vucic arról is beszámolt, hogy 2490 személy vett részt a zavargásban, és több mint 35 tüntetőt vettek őrizetbe Belgrádban. Emellett elmondása szerint a tömeget feloszlató rendőrök közül ketten súlyosan megsérültek, egyiküknek alig sikerült elállítani a vérzését.

Köszönetet mondtak az orosz titkosszolgálatoknak

Az orosz biztonsági szolgálatok figyelmeztették Szerbiát a közelgő belgrádi zavargásokra – mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök december 25-én a Pink TV-ben. „Információink voltak a szolgálatoktól, amelyek erre előre figyelmeztettek. Először ezeket az adatokat az orosz biztonsági szolgálat bocsátotta rendelkezésünkre” – mondta.

A szerb miniszterelnök szerint azonban az ilyen üzeneteket eleinte dezinformációnak tekintették, és „hülyeségek terjesztésével” vádolták a szerb hatóságokat. Ennek ellenére voltak, akik komolyan vették ezt az információt, és felkészültek az ilyen jellegű akciókra. „Nagyon fontosnak érzem, különösen ma este, hogy kiálljunk Szerbia mellett, és köszönetet mondjunk az orosz titkosszolgálat azon embereinek, akik birtokában voltak ezeknek az információknak, és megosztották velünk” – hangsúlyozta Brnabic.