Közélet

A francia elnök is kérdőre vonta Izraelt

Macron szerint Izrael tartós biztonságát a térségben nem lehet garantálni úgy, hogy a biztonságért palesztin életekkel és a közvélemény neheztelésével fizetnek.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az izraeli vezetésnek „pontosítania” kellene a Gázai övezetben indított hadműveleteinek célját, mert ha valóban a Hamász palesztin iszlamista szervezet teljes elpusztítását akarják, akkor szerinte a háború tíz évig fog tartani.
 

Fotó: AFP

Azon a ponton vagyunk, hogy az izraeli hatóságoknak pontosabban meg kellene határozni a végső céljukat. Elhiszi vajon bárki, hogy lehetséges teljesen felszámolni a Hamászt?

– tette fel a kérdést a francia államfő szombaton Dubajban újságírók előtt. „Ha ez a célkitűzés, akkor a háború tíz évig fog húzódni” – jegyezte meg.
 

Határozottan kiállt a palesztinok mellett az amerikai alelnök

Kamal Harris: a palesztin népnek legyen saját, széles körű nemzetközi és regionális támogatást élvező állama, amelyet egy megerősödött Palesztin Hatóság irányít.

Macron kifejtette azt is, hogy „egy terrorcsoporttal szemben nem az a helyes fellépés, hogy eltörölnek egy teljes területet vagy lebombázzák a teljes polgári infrastruktúrát”. Úgy vélte, 

Izrael tartós biztonságát a térségben nem lehet garantálni úgy, hogy a biztonságért palesztin életekkel és a közvélemény neheztelésével fizetnek.

Macron hangsúlyozta, hogy kettőzött erőfeszítéssel kell törekedni arra, hogy tartós tűzszünet jöhessen létre a Gázai övezetben annak érdekében, hogy elérjék a térséget a humanitárius segélyek, illetve kiszabadítsák a Hamász fogságában lévő összes túszt.
A francia elnök szombat este Katarba utazik, hogy együtt vacsorázzon Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel, aki fontos szerepet játszik a gázai túszok elengedéséről folytatott tárgyalásokban.

Nincs remény a tartós tűzszünetre, felálltak az asztaltól az izraeli tárgyalók

Újra tűzharc bontakozott ki izraeli katonák és a libanoni Hezbollah fegyveresei között is Izrael északi határánál.


 

 

Gázai övezet izraeli háború francia elnök Hamász
Kapcsolódó cikkek