A lengyel kulturális miniszter úgy döntött, hogy felszámolás alá helyezi az ország állami televízióját, rádióját és hírügynökségét - közölte a tárcavezető szerdán az X-en.

Polish President Andrzej Duda addresses the 78th United Nations General Assembly at UN headquarters in New York City on September 19, 2023. (Photo by Ed JONES / AFP)
Andrzej Duda lengyel államfő vétójára hivatkozik a tárcavezető- Fotó: AFP

A miniszter a Reuters szerint arra hivatkozott, hogy Andrzej Duda köztársasági elnök úgy döntött, megvétózza az új lengyel kormány törvényjavaslatát a közmédia finanszírozására.

"Mivel a lengyel köztársasági elnök megvétózta a közmédia finanszírozását, úgy döntöttem, hogy felszámolás alá helyezem a Telewizja Polska, a Polskie Radio és a Polska Agencja Prasowa vállalatokat" - közölte Bartlomiej Sienkiewicz a közösségi médiaplatformon közzétett nyilatkozatában.

A jelenlegi helyzetben ez az intézkedés biztosítja e vállalatok további működését, gondoskodik a szükséges átszervezésekről és megakadályozza a fent említett vállalatoknál az alkalmazottak elbocsátását.

Hozzátette, a felszámolást a vállalatok tulajdonosa, vagyis az állam bármikor visszavonhatja.

A lengyel költségvetés is módosulhat a helyi közmédia körüli botrány miatt

Benyújtotta Andrzej Duda lengyel államfő a jövő évi költségvetési törvényhez kapcsolódó, általa korábban megvétózott jogszabály helyett javasolt saját kiegészítő tervezetét.