A Duna emelkedő vízállása miatt veszélyes a lezárt budai és pesti alsó rakparton tartózkodni – figyelmeztetett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a rendőrség honlapján.
 

Fotó:MTI/ Illyés Tibor

A BRFK emlékeztetett arra, hogy az árvízveszély miatt lezárták a budai és a pesti – több helyen várhatóan kedden víz alá kerülő – alsó rakpartot a járműforgalom elől. Külön kiemelték, hogy a rakpartokon gyalogosok sem tartózkodhatnak, mert veszélyes.

Megérkezett az árhullám Budapestre – mentik az autókat a rakpartokról

Megkísérlik felvenni a kapcsolatot az üzembentartóval, ha az bejegyeztette a gépjármű-nyilvántartásba a telefonos elérhetőségét.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a Duna.
Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés csütörtök hajnalban, reggel várható 680 centiméter körüli értékkel. A számítások szerint pénteken kerülhet a vízállás a rakpart szintje alá.

Nem ússza meg Budapest egy kis villámárvízzel

Amíg az ország karácsonyozik, a Dunánál, a Rábánál, az Ipolynál, a Siónál, a Zagyvánál, a Tarnánál, a Tiszánál és a Bodrognál dolgoznak.