Közélet

Az észt miniszterelnök biztosította Ukrajnát az EU-s támogatásról

Az észt és belga miniszterelnök is arról számolt be, hogy az EU csúcstalálkozón meg fog születni a megállapodás Ukrajna pénzügyi támogatásáról.

Az megoldást fog találni az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásra, Kijev nem fog finanszírozás nélkül maradni – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök Brüsszelben, a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó második munkanapjára érkezve pénteken. Kaja Kallas újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a nehézségekkel küzdő Ukrajnának politikai támogatást is kell nyújtani.

Flag,Of,European,Union,And,Estonia,Waving,Together,In,The
Fotó: Shutterstock

„Meg fogunk állapodni a pénzügyi segítségről” – jelentette ki az észt miniszterelnök, majd hozzátette, hogy csak politikai akarat kérdése, és a tagországok képesek közös megoldásra a kérdésben. Ukrajna nem fog támogatás nélkül maradni.

Alexander De Croo belga miniszterelnök érkezésekor azt mondta, 

már láthatók az Ukrajna pénzügyi támogatásáról szóló megállapodás keretei.

Szavai szerint a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával egy „monoklival” ér fel az Európai Unió részéről Vlagyimir Putyin orosz elnök számára. „Nagyon világos üzenet Moszkvának, hogy mi, európaiak, nem engedjük el Ukrajna kezét” – tette hozzá De Croo.

Az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban a belga kormányfő azt mondta, az EU-nak mindenekelőtt a humanitárius segítség célba juttatásán kell dolgoznia az emberek szenvedésének csökkentése érdekében. Emellett el kell érnie a túszok szabadon engedését és a civilek gyilkolásának véget kell vetni.

A Magyarországnak járó, de befagyasztott uniós forrásokkal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva De Croo azt mondta, 

a folyósításhoz bizonyos feltételeknek teljesülniük kell, egyebek mellett a jogállamisággal és a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatosan.

Hozzátette: ezen a téren nem lát előrelépést.

Leo Varadkar ír miniszerelnök fontosnak nevezte Ukrajna katonai, politikai és pénzügyi támogatásának fenntartását annak az európai biztonságra gyakorolt hatása miatt. Az eddigi offenzívák eredményeiből tudható, hogy térnyerése esetén Oroszország nem állna meg Ukrajna határain.

A Világbank is bejelentette, hogy további 1,34 milliárd dolláros pénzügyi támogatást különít el Ukrajna számára, hogy segítse a kritikus fontosságú nemzeti és regionális kormányzati szolgáltatások fenntartását. 

 

ukrajna háború Észtország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek