Közélet

Az izraeli háború 64. napja – Megvétózta a tűzszünetet az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok azért vétózott, mert úgy véli, egy tűzszünet a következő háború magvait vetné el, a Hamász ugyanis nem akar tartós békét.

Az Egyesült Államok vétót emelt, és ezzel megbukott az Izrael és a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet gázai övezeti háborújában humanitárius tűzszünetet szorgalmazó újabb határozattervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki ülésén.

Palesztin férfiak takarítják a romokat a Gázai övezetben.
Fotó: AFP

A világszervezet vezető testületének 13 tagja támogatta az Egyesült Arab Emírségek által beterjesztett kezdeményezést. Az állandó tag Nagy-Britannia tartózkodott a szavazáson.

Az ENSZ BT ülését António Guterres felhívására hívták össze, a ritkának számító sürgősségi beadványban a világszervezet főtitkára azt kérte a testülettől, hogy

segítsen elhárítani a Gázai övezetben fenyegető humanitárius katasztrófát.

A kezdeményezésnél a világszervezet alapokmányának 99 cikkelyére hivatkozott, amely lehetővé teszi az ENSZ főtitkárának, hogy a BT figyelmét felhívja „minden olyan ügyre, amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot”. Az ENSZ szerint a vonatkozó cikkelyt évtizedek óta nem alkalmazták.

„Ez nem az elszigeteltség kérdése. A kérdés úgy szól, hogy mit tartunk a legmegfelelőbbnek, hogy a lehető leghamarabb véget lehessen vetni a konfliktusnak, és elősegíteni több humanitárius segítség áramlását a Gázai övezetbe” – jelentette ki Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese a voksolás előtt újságíróknak nyilatkozva.

„Nem lehet egy csettintéssel elintézni, hogy a konfliktus véget érjen. Ez egy nagyon-nagyon bonyolult helyzet” – mondta, majd hozzátette:

egy tűzszünet a következő háború magvait vetné el, mert a Hamász nem kíván tartós békét.

 

 

 

 

19:06

Tűzszünetet sürget az orosz és az egyiptomi elnök

18:50

Megfenyegették a jemeni húszi lázadók az izraeli kikötők felé tartó hajókat a Vörös-tengeren


A jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat szombaton, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség.

„Ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik” – közölte Jahja Szarí szóvivő.

Az Irán támogatását élvező húszik már több alkalommal vették célba drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy – saját megfogalmazásuk szerint – ezzel támogassák a palesztinok ügyét. Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében.

13:37

Az izraeli légierő a Hezbollah szervezethez tartozó célpontokat támadott Libanonban

Az izraeli területet ért, Libanonból érkező rakétatámadásokat követően az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán légitámadásokat indított a Hezbollah síita milíciához tartozó libanoni "terrorista célpontok" ellen - közölte szombaton az izraeli hadsereg.

Áldozatokról egyelőre sem libanoni, sem izraeli oldalról nem érkezett jelentés.


 

A Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i, izraeli területen végrehajtott terrorista támadása miatt a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus kezdete óta az izraeli hadsereg és a vele szemben álló fegyveres csoportok, köztük a Hezbollah között többször is összecsapások voltak az izraeli-libanoni határvidéken is.

usa izraeli háború Gázai-övezet tűzszünet vétó
Kapcsolódó cikkek