BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 65. napja – Elkeserítő állapotok uralkodnak a Gázai övezetben

Palestinians children who fled Khan Yunis in the southern Gaza Strip play atop a pile of sand as others set up camp in Rafah further south near the  border with Egypt, on December 7, 2023, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. Heavy urban combat raged in and around Gaza's biggest cities on December 7 as the bloodiest ever war between Israel and Palestinian militant group Hamas entered its third month since the October 7 attacks. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Összefoglaló:

– Térdre rogyott és a teljes összeomlás fenyegeti a gázai egészségügyi ellátást – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója egy genfi sajtóeseményen. Hozzátette, hogy az az izraeli taktika, hogy minél kisebb területre szorítsák össze a palesztin lakosságot Gázában, ideális körülményeket teremt a járványok kialakulásának és gyors terjedésének. 

Lyon, France, 2023-10-12. Tedros ADHANOM GHEBREYESUS, WHO Director-General, at the presentation of the French global health strategy 2023-2027 at the International Agency for Research on Cancer (IARC). Photography by Nicolas Liponne / Hans Lucas.Lyon, France, 2023-10-12. Tedros ADHANOM GHEBREYESUS, directeur general de l OMS, lors de la presentation de la strategie francaise de la sante mondiale 2023-2027 au Centre International de Recherche contre le Cancer (CIRC). Photographie de Nicolas Liponne / Hans Lucas. (Photo by Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Tedrosz Gebrejeszusz WTO-főigazgató elkeserítő állapotokról számolt be.
Fotó: AFP

Gebrejeszusz aláhúzta: a helyzet katasztrofális, 750 emberre jut egyetlen zuhanyozó, és 150-en kell osztozzanak egyetlen vécécsészén. A Gáza övezetben eredetileg működött 36 kórház közül csupán tizennégyben folyik orvosi ellátás – kettő van Gázavárosban és 12 délen –, ott is embert próbáló körülmények között. 

Az egészségügyi dolgozók közvetlenül a tűzvonalban dolgoznak, helyzetük már 2018-ban is rossz volt, azóta számottevően romlott. A Hamász-izraeli háború október 7-ei kitörése óta a WHO adatai szerint 

449 esetben ért katonai támadás egészségügyi ellátóhelyet a Gázai övezetben, míg Izraelben hatvan esetet regisztráltak.

A BBC arról ír eközben, hogy a biztonságosnak mondott úgynevezett humanitárius zónák egyáltalán nem méltók a humánus jelzőre. A hírcsatorna bemutatja az Al-Mawasiban lévő zónát, amely voltaképp egy keskeny földsáv a Földközi-tenger mellett. Ez az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által biztonságosnak minősített övezet mindössze 8,5 négyzetkilométeren fekszik: kevés épülettel, homokos dűnékkel és sátortáborral jellemezhető. 

Displaced Palestinians fleeing central and southern Gaza set up tents in the new Tall el-Sultan camp west of Rafah in the southern Gaza Strip, on December 3, 2023, amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Sátorváros épül a palesztin menekültek számára. 
Fotó: Mohammed Abed / AFP

A londoni Heathrow repülőtérnek megfelelő nagyságú területet izraeli tankok veszik körbe, az ott lakók sokszor aludni sem tudnak a fegyverek zajától. Áram hébe-hóba van, internet nincs, víz is csak szórványosan, s az ide menekülteket – akiknek számáról nincsen adat – azzal biztatják, hogy az ENSZ segélyszállítmányai hamarosan megérkezhetnek. 

A Gázavárosból délre menekült Reem Abd Rabu a BBC-nek azt mondta, hogy

al-Mawasi „nem emberi lények számára való hely”.

Mindenesetre az IDF folyamatosan hirdeti a közösségi csatornáin, hogy a Hamász fellegvárát jelentő Gázavárost hagyják el a civilek, hogy a háború áldozatainak számát csökkenteni tudják. Arról ugyanakkor nem szólnak, hogy milyen körülmények fogadják az 1,8 milliós potenciális menekültáradatot.

Az orvosi ellátás hiányos, a helyzetet súlyosbítja, hogy a gyermekek körében olyan betegségek is széles körben elterjedtek, mint a tetvesség, a bárányhimlő és a bélfertőzések – írja a BBC.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.