Közélet

Az izraeli háború 65. napja – Elkeserítő állapotok uralkodnak a Gázai övezetben

A menekülttáborok túlzsúfoltak, szegényes az infrastruktúra, az alapvető szolgáltatások pedig szűkösek, miközben az egészségügyi ellátás romokban hever a Gázai övezetben.

– Térdre rogyott és a teljes összeomlás fenyegeti a gázai egészségügyi ellátást – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója egy genfi sajtóeseményen. Hozzátette, hogy az az izraeli taktika, hogy minél kisebb területre szorítsák össze a palesztin lakosságot Gázában, ideális körülményeket teremt a járványok kialakulásának és gyors terjedésének. 

Lyon, France, 2023-10-12. Tedros ADHANOM GHEBREYESUS, WHO Director-General, at the presentation of the French global health strategy 2023-2027 at the International Agency for Research on Cancer (IARC). Photography by Nicolas Liponne / Hans Lucas.Lyon, France, 2023-10-12. Tedros ADHANOM GHEBREYESUS, directeur general de l OMS, lors de la presentation de la strategie francaise de la sante mondiale 2023-2027 au Centre International de Recherche contre le Cancer (CIRC). Photographie de Nicolas Liponne / Hans Lucas. (Photo by Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Tedrosz Gebrejeszusz WTO-főigazgató elkeserítő állapotokról számolt be.
Fotó: AFP

Gebrejeszusz aláhúzta: a helyzet katasztrofális, 750 emberre jut egyetlen zuhanyozó, és 150-en kell osztozzanak egyetlen vécécsészén. A Gáza övezetben eredetileg működött 36 kórház közül csupán tizennégyben folyik orvosi ellátás – kettő van Gázavárosban és 12 délen –, ott is embert próbáló körülmények között. 

Az egészségügyi dolgozók közvetlenül a tűzvonalban dolgoznak, helyzetük már 2018-ban is rossz volt, azóta számottevően romlott. A Hamász-izraeli háború október 7-ei kitörése óta a WHO adatai szerint 

449 esetben ért katonai támadás egészségügyi ellátóhelyet a Gázai övezetben, míg Izraelben hatvan esetet regisztráltak.

A BBC arról ír eközben, hogy a biztonságosnak mondott úgynevezett humanitárius zónák egyáltalán nem méltók a humánus jelzőre. A hírcsatorna bemutatja az Al-Mawasiban lévő zónát, amely voltaképp egy keskeny földsáv a Földközi-tenger mellett. Ez az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által biztonságosnak minősített övezet mindössze 8,5 négyzetkilométeren fekszik: kevés épülettel, homokos dűnékkel és sátortáborral jellemezhető. 

Displaced Palestinians fleeing central and southern Gaza set up tents in the new Tall el-Sultan camp west of Rafah in the southern Gaza Strip, on December 3, 2023, amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Sátorváros épül a palesztin menekültek számára. 
Fotó: Mohammed Abed / AFP

A londoni Heathrow repülőtérnek megfelelő nagyságú területet izraeli tankok veszik körbe, az ott lakók sokszor aludni sem tudnak a fegyverek zajától. Áram hébe-hóba van, internet nincs, víz is csak szórványosan, s az ide menekülteket – akiknek számáról nincsen adat – azzal biztatják, hogy az ENSZ segélyszállítmányai hamarosan megérkezhetnek. 

A Gázavárosból délre menekült Reem Abd Rabu a BBC-nek azt mondta, hogy

al-Mawasi „nem emberi lények számára való hely”.

Mindenesetre az IDF folyamatosan hirdeti a közösségi csatornáin, hogy a Hamász fellegvárát jelentő Gázavárost hagyják el a civilek, hogy a háború áldozatainak számát csökkenteni tudják. Arról ugyanakkor nem szólnak, hogy milyen körülmények fogadják az 1,8 milliós potenciális menekültáradatot.

Az orvosi ellátás hiányos, a helyzetet súlyosbítja, hogy a gyermekek körében olyan betegségek is széles körben elterjedtek, mint a tetvesség, a bárányhimlő és a bélfertőzések – írja a BBC.

21:35

Ez már a Hamász végének kezdete Netanjahu szerint

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő fegyverletételre szólította fel a Hamászt vasárnap, és emlékeztetett arra, hogy a Hamász harcosai közül többen megadták magukat.

Gázai-övezet humanitárius katasztrófa háború Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz
Ezek is érdekelhetik