Közélet

Az izraeli háború 81. napja – Az ENSZ szerint emberi sakktáblává vált Gáza

A harcok már így is földi pokollá tették a Gázai övezetet, ám Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a harcok még messze nem értek véget, azokat a következő időszakban kiszélesítik.

Gázában nincs biztonságos hely: az emberek egyik városból a másikba és segélyszervezetek épületeibe menekülnek, de izraeli légi csapás bárhol érheti őket. Ezt jól példázzák a keddi események is. Ráadásul az izraeli miniszterelnök a gázai övezeti látogatásakor a harcok kiszélesítését ígérte.

Aftermath of Israeli Airstrike
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Egyesül Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyik humanitárius csapatvezetője emberi sakktáblának nevezte Gázát. Gemma Connell, aki hetek óta az izraeliek által megszállt területen teljesít szolgálatot úgy látja, hogy az izraeli kiürítési parancsoknak megfelelően több ezer ember menekül az egyik helyről a másikra, mégsem érezhetik magukat biztonságban sehol sem.

Karácsony másnapjának reggelén légi csapásokról jelentettek a Gázai övezet déli részén fekvő Nasszer kórház közeléből. A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint heten meghaltak, amikor egy házra bombát dobtak az izraeliek.

A palesztin vöröskereszt az X-en jelentette, hogy rakétatalálat érte az épületét, ahol több ezer menekült tartózkodik.

Eközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a háborús zónába látogatott, ahol kijelentette, hogy a „harcokat még messze nem fejezték be” és a következő napokban azokat kiszélesítik.

A japán kormány szóvivője kedden bejelentette, hogy befagyasztották a Hamász három magas rangú tagjának vagyonát, mivel részt vehettek az október 7-i mészárlás finanszírozásában.

Az indiai haditengerészet közölte, hogy három hadihajót és felderítő repülőgépet küldött az Arab-tengerre, hogy „fenntartsa elrettentő erejét”, miután a közelmúltban több hajót is megtámadtak a területen.

Az Egyesült Államok azzal vádolta Iránt, hogy szombaton drónnal támadta az MV Chem Pluto tartályhajót 370 kilométerre India partjaitól.

 

17:12

Éles fordulat jöhet az izraeli háborúban: a katonák többsége elhagyhatja Gázát

Stratégiát válthati az izraeli hadsereg, és mostantól hosszan tartó, alacsony intenzitású harcokra rendezkedhet be a Gázai övezetben. Ez egyben az is jelenti, hogy kevesebb izraeli katona tartózkodik majd a palesztin területen. Közben helyi idő szerint kedden este robbanás rázta meg Izrael indiai nagykövetségét a detonációban senki nem sérült meg. A háború dúlta Gázai övezetben pedig ismét megszűnt az internet és telefon szolgáltatás a Paltel palesztin vállalat közlése szerint.

12:28

Terroristákat likvidált az izraeli hadsereg Gázában

Nem volt fegyvernyugvás karácsonykor sem a Közel-Keleten, ahol az izraeliek a Gázai övezetben és Ciszjordániában is összecsaptak palesztinokkal. A zsidó hadsereg Gázában terroristacsoportot likvidált, míg Ciszjordánia egyik menekülttáborában fegyvereket foglalt le. Az izraeliek és a palesztinok is több embert veszítettek.

Gázai övezet Benjamin Netanyahu harc légicsapás
Kapcsolódó cikkek