A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet javítása után lesz lehetséges – jelentette ki Donald Tusk új lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén.

Donald Tusk is seen speaking after he was nominated to be new prime minister in the Polish Parliament, Warsaw on December 11, 2023. Polish lawmakers will vote Tuesday on the proposed new government of Donald Tusk, whose pro-EU administration is expected to garner enough support to put an end to eight years of right-wing populist rule. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

„Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák” – fogalmazott Tusk újságírói kérdésre válaszolva.

Készen állunk arra, hogy a közmédiát esetleg a helyzet javítása után támogassuk

– jelentette ki, hozzátéve: a jövő évi költségvetésben egyelőre semmilyen eszközöket nem különítenek el erre a célra.

Arra vonatkozóan, hogy a szejm kedden napirendre tűzi a lengyel közszolgálati televíziót, rádiót és a PAP hírügynökséget érintő határozatot, Tusk elmondta: a dokumentum az első lépést jelenti a közmédia javításához. Bejelentette: a parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek visszaállítják a közmédia elemi semlegességét.

Lengyelország újonnan megválasztott miniszterelnöke abban bízott, hogy az Európai Tanács volt vezetőjeként hősi fogadtatásban fog részesülni Brüsszelben, ám a meglepetésgyőzelemnél több kell, hogy hazája megkapja a neki járó uniós pénzeket. A jogállamiság miatt hangoztatott aggodalmak fellegét az új kormánynak nem sikerült elűznie, és még sok munka van hátra, hogy Varsó visszanyerje a bizalmat.