Közélet

Éheznek az orosz katonák, videóban mesélnek viszontagságos körülményeikről

Orosz katonák arról panaszkodnak, hogy parancsnokaik a mészárszékre küldik őket, és hagyják megrohadni a sebesülteket, ahelyett, hogy kimenekítenék őket az ukrajnai háború herszoni frontvonaláról.

Újabb orosz katonák árultak el részleteket a herszoni frontvonalon zajló életről – írta Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója az X közösségi portálon pénteki bejegyzésében. Ebben egy rövid videót osztott meg, amelyben orosz katonák egy csoportja látható, amint egy szűk szálláshelyen panaszkodnak a parancsnokaikra és az ellátásukra.

Destroyed military equipment in Kharkiv region amid Russia and Ukraine war
Fotó: Sofiia Bobok / Anadolu Agency via Getty Images

Az orosz katonák arról panaszkodnak, hogy parancsnokaik a mészárszékre küldik őket, és hagyják megrohadni a sebesülteket, ahelyett, hogy kimenekítenék őket.

„Magunkra hagytak minket” – kesergett az egyik katona, utalva az orosz védelmi minisztériumra. Elmondta, hogy miután az egyik katona talált egy doboz pörkölt húst, felhígította a Dnyeper folyó vizével, és egy hétig azt itta, hogy ne haljon éhen.

A katonák arra is panaszkodnak, hogy nem kaptak olyan hivatalos dokumentumot, amely bizonyítaná, hogy a háborúban szolgálnak, nincs tiszt köztük, ráadásul mindent saját költségükön vásárolnak, így az élelmiszert, a gyógyszereket és az egyenruhákat is. Mindezek ellenére meg sem fordult a fejükben, hogy megtagadják a parancsokat.

A Kyiv Post szerint a videó megerősíti azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz hadsereg egy része nem kap megfelelő ellátást, nem motivált és általában „ágyútöltelékként kezelik”.

Ennyit keresnek az ukrán és az orosz katonák

A két országban nem ugyanolyan rendszer szerint történik a katonák bérezése, első ránézésre pedig úgy tűnhet, hogy Ukrajna többet fizet a katonáinak.

 

 

frontvonal éhezés ukrajnai háború orosz katonák
Kapcsolódó cikkek