Közélet

Ennyit keresnek az ukrán és az orosz katonák

A két országban nem ugyanolyan rendszer szerint történik a katonák bérezése, első ránézésre pedig úgy tűnhet, hogy Ukrajna többet fizet a katonáinak.

Moszkva és Kijev is hatalmas pénzeket költ a katonái bérezésre, egymás mellé állítva viszont kiderül, hogy a két ország más rendszer alapján fizeti őket. A Magyar Nemzet összehasonlította, hogy hol mennyit keresnek hivatalosan a seregben. Egyes katonák fizetése a milliót is meghaladja.

Tatarstan,,Russia.,October,10,,2022.,Mobilized,Russian,Soldiers,Undergo,Combat
Tatarstan, Russia. October 10, 2022. Mobilized Russian soldiers undergo combat training at the training ground. Soldiers in battle uniforms
Fotó: Shutterstock

 

Ukrajna

Kijev 2023-ban már nem tervez több fizetésemelést a hadseregben. Fontos kiemelni, hogy 2023-ban az ukrán honvédők fizetése attól függ, hogy milyen mértékben vesznek részt a harci cselekményekben, illetve a különböző küldetésekben – írja az Aposztrof ukrán hírportál.

Az ukrán katonai idén 20 500 hrivnya (201 ezer forint), a lövészek fizetése a harci tevékenységen alapul: 

  • akik nem látnak el harci feladatot, 20 587 hrivnyát (202 ezer forint) keresnek,
  • akik ellátnak harci feladatot, 50 587 hrivnyát (490 ezer forint) keresnek, és
  • a harci cselekmények közvetlen résztvevői (akik frontszolgálatot teljesítenek) 120 587 hrivnyát (1,2 millió forint) kapnak.

A szakaszparancsnokok bérezése is hasonlóan épül fel: 

  • akik nem látnak el harci feladatokat, és különleges műveletekben sem vesznek részt 28 229 hrivnyát (277 ezer forint) kapnak,
  • akik harci feladatokat látnak el, 58 229 hrivnyát (571 ezer forint) keresnek, és 
  • frontszolgálatért 128 229 hrivnya (közel 1,3 millió forint) jár.

A frontvonaltól távolabb szolgáló katonák esetében 100 ezer hrivnyás (közel egymillió forint) fizetés jár a légvédelmi és rakétás egységek tagjainak, valamint azon tüzérségben szolgálatot teljesítőknek, akik nem tartózkodnak a frontvonalon, 50 ezer hrivnyás (félmillió forint) bért kap azon parancsnokság személyzete, amely a harci egységek egy részét irányítja, valamint 30 ezer hrivnyát (csaknem 300 ezer forint) kap az az aknamentesítő, aki a harci övezeten kívül teljesít szolgálatot.  

A sebesült katonák 20 ezer hrivnyás (nagyjából 200 ezer forint) bért kapnak. A kiképzők 15–30 ezer (150–300 ezer forint) hrivnyát. A sorkatonák 6000 (kevesebb mint 60 ezer forint), a kadétok pedig mindössze 2350 hrivnyát (ez alig haladja meg a 20 ezer forintot) kapnak havonta.

Ukrajnában a minimálbér jelenleg 6700 hrivnya, azaz 65 ezer forint.

Oroszország

Az orosz katonai vezetés csak idén májusban hozta nyilvánosságra, hogy mennyit keresnek az ukrajnai harci cselekményekben részt vevő katonái. Addig ez hadititoknak minősült. Teljes képet azonban most sem kaphat az orosz társadalom, erről már a Novije Izvesztyija ír.

Aki szerződést köt az orosz hadsereggel, az egyszeri, 195 ezer rubeles (749 ezer forint) támogatást kap azonnal. Ezenfelül minden szerződést aláíró katona havi 100 ezer rubeles bért kap (384 ezer forint) attól a régiótól, amelynek a sorozóirodájával megegyezett.

Az ukrán fronton szolgáló orosz közkatona havi juttatása 204 ezer rubel (783 ezer forint) Az őrmesterek pedig 232 ezer rubelre (közel 900 ezer forint) jogosultak. A szakaszparancsnok-helyettes 242 ezer rubelt (930 ezer forint) kap.  

Az Aposztrof szerint első pillantásra úgy tűnhet, hogy Ukrajna többet fizet a katonáinak, mint Oroszország, azonban Moszkva egyéb juttatásokban is részesíti egyenruhásait.

Egyszeri kifizetésben részesülnek az aktív offenzívában részt vevők, ők napi 8000 rubelt (31 ezer forint) kapnak. Továbbá amennyiben az adott egység legalább egy kilométert foglalt el, akkor annak minden tagja 50 ezer  rubelnyi (192 ezer forint) prémiumot kap.

Az orosz adatokból mindössze annyi nem világos, hogy figyelembe veszik-e az orosz régiók által a katonáknak kifizetett többletpénzt. Ebben az esetben ugyanis nagyjából mindkét hadseregben megegyezik a juttatások mértéke.

A minimálbér Oroszországban 16 242 rubel, azaz valamivel több, mint 62 ezer forint, amely várhatóan januártól 74 ezer forintnyi rubelra nő. Az adatokból egyértelműen kiolvasható, hogy mindkét országban prioritást élvez a hadsereg bére.

 

katonaság oroszország ukrajna orosz-ukrán háború bérezés
Kapcsolódó cikkek