Közélet

Éhínség: a gázaiak már a határon megrohanják a segélyszállítmányokat, és azonnal megesznek mindent

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a 2,3 milliós gázai övezeti lakosságnak a fele éhezik. A palesztinok már a rafahi határátkelőnél megrohanják a segélyszállítmányokat, és minden megesznek. Sokan napokig nem jutnak ételhez.

Az ENSZ nem képes szervezetten osztani az élelmet a háború dúlta Gázai övezetben, mert már olyan súlyos ott az éhínség – közölte csütörtökön Genfben a világszervezet palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója.

500,000 Palestinians face hunger, thirst in Gaza: Municipality
Fotó: AFP

A gázaiak egy része a határnál amint tudja, megállítja az övezetbe éppen belépő teherautókat, kifosztja őket, és ott helyben megeszi a szállított élelmet. Ebből is látszik, hogy mennyire éhesek és reménytelenek

– mondta újságíróknak Philippe Lazzarini a genfi Globális Menekültügyi Fórumon. Az övezet déli részén kialakított menedékhelyeken várakozók pedig éppen emiatt kiszámíthatatlanul jutnak élelmiszersegélyhez – tette hozzá Lazzarini, aki nemrég tért vissza gázai szemleútjáról.

Az éhínség az utóbbi pár hétben ütötte fel a fejét, egyre több olyan emberrel találkoztunk, aki két-három napja nem evett semmit. Miután egyre kevésbé működik a Hamász palesztin iszlamista szervezet irányította gázai kormányzat, és a bejutó segély csepp a tengerben, ellehetetlenülnek az életfeltételek az övezetben

– figyelmeztetett az ENSZ-hivatalnok. Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a 2,3 milliós gázai övezeti lakosságnak már a fele éhezik.

Izrael engedett a nyomásnak, tűzszünetet hirdetett

Azért, hogy a palesztin lakosság vízhez és élelemhez jusson Gázában, az izraeli hadsereg csütörtökön négy órára felhagyott a támadásokkal Rafahnál. Ez alatt az idő alatt a humanitárius segélyek bejuthattak Gázába Egyiptom felől. Tel-Aviv emellett vérdíjat tűzött ki a Hamász vezetőinek fejére.

Az egyetlen hely, ahol a segélyszállítmányok beléphetnek a Gázai övezetbe, a gázai–egyiptomi határon lévő rafahi átkelő.

Csütörtökön ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások az övezetben – közölte a Facebookon közleményében a PalTel palesztin távközlési szolgáltató, illetve a Dzsavval magáncég.

Csütörtökre tizenegyre nőtt a ciszjordániai Dzsenínben végrehajtott izraeli hadművelet halálos áldozatainak száma 

– számolt be a Palesztin Hatóság felügyelete alatt álló egészségügyi minisztérium. A tárca szerint az áldozatok között van egy 17 éves fiú is, akit a mellkasán talált el egy izraeli lövedék. Csütörtökön négy palesztin halt meg a keddi és szerdai hét ember után, akik között volt egy 13 éves beteg fiú is, aki nem tudott eljutni a kórházba.

Az izraeli hadsereg kedden egy robbanóanyag-üzem ellen indított támadást. Szerdán a hadsereg több száz embert vett őrizetbe, fegyvereket és lőszereket kobozott el, és számos terrorista létesítményt semmisített meg. A műveletben négy izraeli katona is megsebesült.

 

Gázai övezet izraeli háború éhínség ENSZ segélyszállítmány
Kapcsolódó cikkek