Közélet

Gázában már nem létezik olyan, hogy biztonságos hely – állítja az ENSZ

Izrael bárhol és bármikor lecsaphat a Gázai övezetben, már sehol sincsenek biztonságban az emberek – állítja az UNRWA. Az ENSZ ügynöksége egészségügyi intézményeket és óvóhelyeket működtet Gázában, de az izraeli támadások miatt már alig tudják fenntartani a működésüket. Az elmúlt két hónapban az UNRWA több munkatársa is meghalt a légicsapásokban.

Az ENSZ palesztinai menekültekkel foglalkozó ügynöksége (UNRWA) közölte, hogy a helyzet Gázában egyre reménytelenebb, mivel a területen már nincs olyan pont, ahol a sérülteket és a betegeket biztonságosan el lehetne helyezni.

Fotó: AFP

A menedékhelyek zsúfolásig megteltek, de igazából ezeken a pontokon sincsen senki biztonságban 

– állítja az UNRWA. Az ENSZ ügynöksége a legnagyobb szervezet, ami segítséget nyújt a Gázában. Egészségügyi létesítményeket, menedékházakat és iskolákat működtetnek az ostrom közben.

Közleményük szerint a helyzet kétségbeejtő és már alig van lehetőségük bárkin is segíteni – írta meg a Sky News.

A szervezet vezetője, Philippe Lazzarini a hét elején arról beszélt az izraeli hadsereg újabb támadása miatt folyamatosan érkeznek hozzájuk a sérültek, illetve a nincstelenné vált emberek. Hozzátette, hogy ebben a helyzetben alig lehet eljuttatni Gáza belső részeire a humanitárius segélyeket.

Többször jeleztük, hogy Gázában már nincs olyan, hogy „biztonságos hely”. Az emberek sehol nincsenek biztonságban, sem délen, sem délnyugaton, sem Rafahban. Izrael bárhol és bármikor lecsaphat 

– mondta Lazzarini.

Több tucat, terroristák által használt alagutat semmisített meg az izraeli hadsereg

Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel. Ezalatt föld alatti alagutak hálózatát, egy kiképzőközpontot és egy fegyverraktárat tártak fel.

Egyiptom felgyorsítaná a segélyszállítást

Miközben Gázában egyre elkeserítőbb a helyzet, Egyiptom azon dolgozik, hogy még több segélyt tudjon bejuttatni az övezetbe. Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő elmondta, hogy a tűzszünet vége óta csak nagyon kevés szállítmányt tudnak bejuttatni a területre.

A gázai konfliktus kirobbanása óta a rafahi határátkelő az egyetlen belépési pont az övezetbe. Az élelmiszert, gyógyszereket, vizet és üzemanyagokat csak ezen az úton lehet bejuttatni Gázába.

Az egyiptomi Állami Információs Szolgálat vezetője, Diaa Rashwan közölte, hogy országa 

nem fogja megengedni, hogy Izrael teljesen kiszorítsa Gázából a palesztinokat.

 

 

Izrael Gáza ENSZ UNRWA Egyiptom
Kapcsolódó cikkek