Pénteken kezdődött meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetője, Rodrigo Rato tárgyalása egy madridi bíróságon, akit a spanyol Bankia hitelező elnökeként sikkasztással vádolnak. Ha bűnösnek találják, akár több évtizedes börtönbüntetésre is ítélhetik – írta a Reuters.

imf
Rodrigo Rato volt IMF-vezér.
Fotó: Oscar Del Pozo / AFP

A 74 éves Ratot, aki 1996 és 2004 között a spanyol konzervatív PP-kormány miniszterelnök-helyettese, 2004 és 2007 között az IMF vezére, 2010-től pedig a Bankia elnöke volt, 11 pontban korrupcióval, adócsalással és pénzmosással vádolják,

Rato korábban két évet töltött börtönben egy 2018-ban kiszabott 4 és fél éves büntetés értelmében, amelyet a Bankia vállalati hitelkártyáival való visszaélés miatt szabtak ki.

A mostani vádak szerint a volt elnök korábban a hitelező több ügyletén keresztül is kenőpénzeket fogadott el – összesen több mint 8,6 millió eurót – amit utána megpróbált eltitkolni a hatóságok elől.

Emellett a gyanú szerint 2005 és 2015 között több befektetést is végrehajtott fedőcégeken keresztül, amelyek bevételeit azután külföldi bankszámlákon próbálta meg elrejteni. A bírósági dokumentumok szerint ezzel 15,6 millió eurónyi adózatlan vagyonra tett szert.

Az ügyészség 61 és 83 év közötti börtönbüntetést kért a bírótól. A volt tisztviselő ügyvédje azonban a vádak elutasítását kérte, mivel szerinte Rato jogait egy 2015-ös házkutatás során megsértették, így az ott megszerzett bizonyítékokat meg kell semmisíteni.

A tárgyalás várhatóan május 24-ig fog tartani, mivel az ügyben rengeteg technikai kérdés merült fel a bizonyítékok megszerzése, valamint az ügyészség és a védelem által benyújtott dokumentumok hitelessége miatt.

Börtönbe küldenék a volt IMF-vezért

Mintegy kétszázezer befektetőt megkárosító csalás miatt öt év börtönt kér a spanyol korrupcióllenes ügyészség Rodrigo Ratóra, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori vezetőjére – áll a kedden benyújtott dokumentumban.