Az Tanácsa elfogadta a gazdasági és egyedi korlátozó intézkedéseket is tartalmazó tizenkettedik szankciós csomagját – közölte az uniós testület. A brüsszeli közlemény szerint az intézkedések  csapást mérnek Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús képességére azáltal, hogy az orosz gazdaság legfontosabb ágazatait célozzák, és megnehezítik az uniós szankciók megkerülését.

Victory Day military parade in Moscow
Közel két éve tart az orosz–ukrán háború.
Fotó: AFP

A szankciós csomag több mint 140 további orosz állampolgárt és vállalatot vesz jegyzékbe. Ez kiterjed az orosz katonai és védelmi ágazat szereplőire, ideértve az orosz hadiipari vállalatokat és a katonai magánvállalatokat, az informatikai ágazat szereplőit, valamint egyéb fontos gazdasági szereplőket.

Az intézkedés vonatkozik továbbá az Ukrajna Oroszország által megszállt területein a közelmúltban megrendezett választások szervezőire és az Oroszország Ukrajna elleni háborúját támogató dezinformáció és propaganda terjesztésének felelőseire. Az EU új import- és exporttilalmakat vezet be, például az Oroszországban bányászott, feldolgozott vagy előállított nem ipari gyémántok európai exportjára vonatkozóan. Az intézkedés célja Oroszország megfosztása ettől a fontos, 

évi 4 milliárd euróra becsült bevételi forrástól.

A szankciós csomag ezenfelül szigorítja az olajárplafon végrehajtását azáltal, hogy szorosan nyomon követi a tartályhajók használatának lehetséges módjait az olajárplafon kijátszására. Szigorítja továbbá az Európában tárolt orosz felkutatásra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, valamint a szankciókat kijátszó unión kívüli országokban bejegyzett vállalatokra vonatkozó intézkedéseket.

Az EU tilalmat vezet be az acélgyártáshoz szükséges nyersanyagok, a feldolgozott alumíniumtermékek, valamint egyéb fémáruk Oroszországból történő behozatalára és tranzitjára. Az exportkorlátozások a kettős felhasználású, azaz a katonai mellett a polgári felhasználásra is alkalmas fejlett technológiai és ipari termékekre vonatkoznak.

A korlátozások a vegyipari termékekre, a termosztátokra, az egyenáramú (DC) motorokra, a pilóta nélküli légi járművekhez használt szervomotorokra, a szerszámgépekre és a gépalkatrészekre is kiterjednek. Új behozatali tilalom lép érvénybe a cseppfolyósított szénhidrogéngázra vonatkozóan is. A továbbiakban tilos a vállalati és tervezőszoftvereket az orosz kormány vagy az orosz vállalatok rendelkezésére bocsátani.

A szankciós csomag lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy egy jegyzékbe vett embert közérdekből megfosszanak pénzeszközeitől vagy gazdasági erőforrásaitól. Lehetővé teszi továbbá bizonyos jegyzékbe vett emberek vagy szervezetek tulajdonában lévő uniós vállalatok értékesítését is.

Elkobozzák a karácsonyi ajándékokat a határon, a könyvek és a gyerekjátékok sincsenek biztonságban

A szankciórendszer betartatása érdekében lefoglalhatja azokat a karácsonyi ajándékokat a német vámhatóság, amelyek Oroszországból érkeznek Németországba – figyelmeztet a szervezet közleménye. Az elkobzásra egy 2014-es európai tanácsi döntés szolgál jogalapul. A döntés értelmében nincsenek biztonságban a könyvek, mivel cellulózt tartalmaznak, a fák és fatermékek, de a műanyagok és a vegyi termékek sem.