Extra

Véres lett az orosz gyémánt: a Tiffany és a Cartier felrúgja a nyugati szankciókat

A szankciók ellenére az orosz gyémántok továbbra is Nyugatra kerülnek. A Tiffany és a Cartier, bár tagadja, hogy vásárolna orosz drágaköveket, az exportadatok alapján látható, hogy nagy mennyiségben kerül orosz gyémánt Nyugatra. Az Egyesült Államok és Európa azon dolgozik, hogy az orosz kövek a véres gyémántokkal azonos tilalom alá essenek.

Nem sokkal azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az olyan luxusmárkák, mint a Tiffany és a Cartier, bejelentették, hogy nem vásárolnak több orosz gyémántot. Ám a The Kyiv Independent információi szerint a két luxusmárka a valóságban továbbra is vásárolja Oroszországból a drágaköveket.

In this photograph taken on May 31, 2022, a diamond is kept under the microscope during examination at a factory in Surat. Originally founded as a port city at the mouth of the Tapi river, Surat earned its reputation as the "Diamond City of India" in the 1960s and '70s. Some 90 percent of the world's diamonds are cut and polished in the bustling industrial city and elsewhere in the western state of Gujarat. (Photo by Punit PARANJPE / AFP) / TO GO WITH 'India-Ukraine-Russia-Conflict-Trade-Diamond', FOCUS
Fotó: AFP

Az orosz exportadatok alapján látható, hogy az ország továbbra is értékesíti a gyémántokat a nyugati országokba, bár nem közvetlenül, hanem közvetítőkön keresztül. A The Kyiv Independent azt írta, hogy elsősorban Dubaj vált az orosz gyémántexport tranzitországává.

Bár Európa és az Egyesült Államok is szankciókkal sújtotta az orosz gyémántkereskedelmet, 

az orosz állami tulajdonban lévő gyémántgyártó, az Alrosa továbbra is profitál a drágakövekből. 

A Nyugat úgy sejti, hogy a vállalat bevételei végeredményben az orosz hadsereget gazdagítják. Az Alrosa nem válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre. A Tiffany tagadta a vádakat, hogy továbbra is vásárolna orosz gyémántot, a Cartier pedig nem válaszolt a megkeresésekre.

A gyémánt örök – még ha laboratóriumban készült is

A gyémántpiac legnagyobb szereplője jókora árcsökkentésre kényszerült. A dél-afrikai De Beers arra számít, hogy a szintetikus gyémánt ára még alacsonyabb lesz.

 

Lekövethetetlen az orosz gyémánt útja a bányától az ujjakig

Mire a gyémánt a bányától eljut odáig, hogy ékszerként viselje valaki, számos kézen és ezzel több vállalaton is keresztül fut. Sok esetben egy megmunkált gyémánt ékszer eredete visszafejthetetlen. Az átláthatatlan ellátási láncoknak köszönhetően sok bűnszervezet vagy diktatúra finanszírozta magát gyémántbányászatból. Annak érdekében, hogy ki lehessen szűrni a piacról a véres gyémántokat, 2003-ban létrehozták a Kimberley-folyamatot (Kimberley-process – KP), amelynek célja, hogy átlátható legyen a gyémántok útja a bányától kezdve a kész ékszerekig. A KP-ben csak legitim kormányok vesznek részt, jelenleg 59 résztvevője van 85 országból (az képviseli a tagállamokat a KP-ban).

A Kimberley-folyamat azonban csak olyan forrásból származó gyémántokra alkalmazható, amelyek nem elismert államokból vagy szervezetektől származnak, így Oroszország esetében nem lehet gát ez a tanúsítvány a gyémántok kereskedelmében.

A KP lényege, hogy a gyémántok útját az ellátási láncon keresztül folyamatosan dokumentálni kell, egészen onnan, hogy kikaparják a földből a követ. A nyers gyémántot ezt követően lecsiszolják, majd formára vágják. A csiszolt gyémántot közvetítők és ékszerészek kapják meg. Ezeknek a köveknek az útja jól követhető, azonban az egy karátnál kisebb gyémántokat nem egyesével, hanem csomagban szállítják. Ezekben vegyesen vannak méret és minőség szerint a kövek, az eredetük pedig így nem követhető.

Gyémántipari szakértők a The Kyiv Independentnek azt mondták, hogy 

Dubaj a gyémántipar mosodája. 

Állításuk szerint minden forrásból felvásárolják a gyémántokat, majd azokat úgy adják tovább, hogy az eredetük nem feltétlenül egyezik a valós származással. Ezt például úgy oldják meg, hogy az Oroszországból származó gyémántot, ha az indiai Surat városban csiszolják (Surat városban csiszolják a világ összes nyers gyémántjának 90 százalékát), akkor Dubaj már mint indiai gyémántot vezeti fel a KP-ba. A másik lehetőség, hogy a gyémántokat Dubajban összekeverik az egy karátnál kisebb csomagokkal, majd a köveket vegyes áruként adják tovább.

Így végeredményben a szankcionált orosz gyémántok eljuthatnak az olyan márkákhoz, mint a Tiffany vagy a Cartier. Bár a nyugati világ igyekszik kitiltani a háborút finanszírozó orosz köveket, nem lehet garantálni, hogy a foglalatban nem egy orosz „véres” gyémánt lapul.

 

orosz gyémánt Tiffany orosz-ukrán háború gyémánt Cartier
Kapcsolódó cikkek