Közélet

Izrael műveleteinek kivizsgálására szólította fel a Nemzetközi Büntetőbíróságot a palesztin elnök

Palesztin egészségügyi hatóságok adatai szerint az izraeli válaszcsapásoknak már több mint 15 ezer áldozata van Gázában.

Izrael a Gázai övezetben és Ciszjordániában végrehajtott műveleteinek kivizsgálására szólította fel szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét, Karim Khant - közölte a WAFA palesztin hírügynökség.
 

Israeli Airstrike In Gaza, Palestine
Fotó: NurPhoto via AFP

Mindeközben palesztin emberi jogi szervezetek leszögezték: nem hajlandóak találkozni Khannal, akit azzal vádolnak, hogy elfogult Izrael javára. Ammár el-Dvejk, az ombudsmani feladatokat ellátó Emberi Jogok Független Bizottsága (ICHR) nevű palesztin szervezet ügyvezető igazgatója azt vetette Khan szemére, hogy a látogatás "nem független és nem is professzionális".
 

Khan az Izrael déli részéből a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek által elhurcoltak családtagjai kérésére érkezett Izraelbe. A főügyész az érintett családok ügyvédjeivel, illetve túszok rokonaival is tervez megbeszéléseket.


A Gázai övezetet uraló Hamász október 7-i, Izrael ellen intézett összehangolt támadása óta kitört harcokban a felek kölcsönösen megvádolták egymást háborús bűnökkel és az emberi jogok megsértésével.
Palesztin egészségügyi hatóságok adatai szerint az izraeli válaszcsapásoknak már több mint 15 ezer áldozata van Gázában.

Szörnyű beszámolók: „élve elásva öt emelettel a föld alatt, tetvek és sötétség” – így tartja fogva a Hamász az izraeli túszokat

A Hamász nincs túlzottan tekintettel a gyerekekre. Azt állították nekik, hogy a teljes családjukat kiirtották, senki nem akarja visszakapni őket, nincs már otthonuk.


 

ICC izraeli háború Khan Nemzetközi Büntetőbíróság
Kapcsolódó cikkek