Közélet

Két hónapra előzetesbe került a kárpátaljai robbantó

Az ülésterembe gránátokat dobó képviselő óvadékkal sem szabadulhat. A robbantásnak halálos áldozata is van.

Brutális incidens sokkolta pénteken a kárpátaljai közvéleményt. A munkácsi járás Kereckovszkij községének képviselőit robbantották fel péntek délelőtt, az esetről megrázó videófelvétel is készült. A támadásban 26-an megsebesültek, 5 ember állapota válságos. Egy ember meghalt.

Kerecke, 2023. december 15.
Az ukrán rendõrség által közreadott képen a helyszín, ahol egy önkormányzati képviselõ három kézigránátot robbantott a kárpátaljai Huszti járásban fekvõ, magyarlakta Kerecke község tanácsának ülésén 2023. december 15-én. Az elkövetõ életét vesztette, huszonhat ember megsebesült, közülük hatnak válságos az állapota.
MTI/AP/Ukrán rendõrség/Ukrainian Police Press Office via AP
Fotó: Ukrainian Police Press Office via AP

Azóta már az is kiderült, hogy Szergej Batrin, a kárpátaljai Keretszkovszkij falusi tanács képviselője volt az, aki a tanács ülésén három gránátot robbantott. Az ukrán Strana Today hírportál arról számolt be, hogy a robbantót a hatályos ukrán büntető törvénykönyv 2. cikkelyének 258. paragrafusa alapján terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítják.

A  Ungvári Városi Kerületi Bíróság az 54 éves elkövetőt két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte. Mivel óvadék letétele nélküli előzetes letartóztatásról van szó, így a robbantó ez idő alatt biztosan nem hagyhatja el a fogva tartás helyét.

Az ukrán rendőrség tájékoztatása szerint pénteken, 11 óra 37 perckor érkezett a bejelentés, hogy robbantás történt Kereckovszkij községi tanácsának épületében. A Munkácsi járásban található község ülésére az egyik férfi késve érkezett meg. A felvételen látszik, hogy a fekete kabátos képviselő az ajtóban áll, majd egyszer csak előhúz egy gránátot a zsebéből, és bedobja a szoba közepére. Az ülésen tartózkodók többségének ideje sem volt reagálni a történésekre.

A robbantás halálos áldozatáról annyi került nyilvánosságra, hogy az 55 éves férfi Viktor Pryadil volt, aki Berezniki falu képviselőjeként vett részt a tanácsülésen.

 

Kárpátalja orosz-ukrán háború gránát terror
Kapcsolódó cikkek