Fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által vasárnapra és hétfőre meghirdetett munkabeszüntetés a Volánbusznál. A sztrájk kiváltó oka az, hogy nem született béralku a jövő évre, a 25 százalékos dolgozói követelést pedig a Volánbusz vezetése, illetve az építési és közlekedési tárcát vezető Lázár János is teljesíthetetlennek, túlzottnak és időszerűtlennek nevezte. 

Képünk illusztráció. Fotó: Volánbusz Zrt.

A tárcavezető a Facebook-oldalán ugyanakkor elismerte azt, hogy maga a béremelési igény jogos. A sofőrök nem kaptak ajánlatot a munkaadói oldaltól, ezt követően léptek sztrájkba. A bejelentett munkabeszüntetés idején a Volánbusz biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, de elindulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a járatokról a Volánbusz honlapján, ahol a cég folyamatosan frissülő tájékoztatást ad

Elvileg 23 ezer járatot kellene törölni, de mivel a munkabeszüntetéshez nem csatlakozott valamennyi sofőr, így 

vasárnap a járatok nyolcvan százaléka, hétfőn pedig több mint a fele garantáltan elindul.

Az egységes fellépés hiányát rosszul fogadta Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke, aki közösségi oldalukon árulóknak nevezte a sztrájktörő kollégáit. A BKK járatait is érinti a sztrájk, a Budapest határain túlra közlekedő járatokról itt tájékozódhatnak.

A Volánbusz elítélte a sztrájkot, jogszerűtlennek nevezve, és arra hivatkozott, hogy az idei évre érvényes bérmegállapodásuk van, amit hajszálpontosan be is tartottak. 

A bértárgyalásokat is le fogják folytatni, a megegyezés szándékával ülnek asztalhoz, ám a béralku megkötéséhez bőven van idő, annak végső határidejét a munkaadó január 20-ában szabta meg. A Volánbusz a bíróságon kérte a sztrájk jogszerűtlennek nyilvánítását, de nem járt sikerrel.

A Volánbusz számára a legnagyobb értéket munkatársai jelentik, ezért megbecsüli munkavállalóit, és dolgozói megtartására, megelégedésük növelésére törekszik

– fogalmaztak a közleményükben, hozzátéve, hogy a Volánbusz korábban már többször is kijelentette, és most is hangsúlyozza: elkötelezett a mielőbbi bérmegállapodásban. 

A közlemény szerint a Volánbusz az eddigi gyakorlatához híven továbbra is nyitott a párbeszédre, a munkavállalókkal való együttműködésre, a munkahelyek stabilitása, megőrzése ugyanis a munkavállalók és a munkáltató közös ügye.

A sztrájk napján életbe lépett az új MÁV-Volán-menetrend

Miközben elindult a kétnaposra tervezett Volánbusz-sztrájk, életbe lépett a MÁV-Volán csoport új, 2023–2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést. Az új menetrend kialakításakor figyelembe vették a júliusi online társadalmi egyeztetés eredményét, egységesítették a pótdíjszabályokat – egyebek közt ezek az újdonságok.