Közélet

Kétségbeesett mozgósítás: már a félszeműeket is a frontra vinnék az ukránok

Drákói szigorral csapna le az új törvény azokra, akik nem hajlandóak harcolni.

Az ukrán kormány benyújtotta a parlamentnek azt a törvénytervezetet, ami drasztikusan szigorítaná a kötelező mozgósítást – írja a Kárpáti Igaz Szó. Volodimir Zelenszkij már az évzáró sajtótájékoztatóján jelezte, hogy 450-500 ezer új katonára van szükség.

Opening of the recruiting center of the Third Assault Brigade in LvivLVIV, UKRAINE - JULY 22: The recruitment center of the Third Separate Assault Brigade opens in Lviv, Ukraine on July 22, 2023. The recruitment centers of this brigade are already successfully operating in two cities of Ukraine. Lviv became the third city where their recruiting center will operate. Pavlo Palamarchuk / Anadolu Agency (Photo by Pavlo Palamarchuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó:  AFP

A javaslat alapján drákói szigorral lépnének fel mindazokkal szemben, akik megtagadják a mozgósítást. Eddig felmentést élvező kategóriák szűnnének meg, s bármennyire is megdöbbentően hangzik, de ezentúl a félszeműeket is besorozhatnák.

A kiszo.net összeszedte a sorozást érintő, legfontosabb változásokat.  

  • A mozgósítás alá esők alsó életkorát a jelenlegi 27-ről 25 évre csökkentik.
  • Akik a háború kitörése előtt vonultak be kötelező sorkatonai szolgálatra, azokat leszerelik, de hat hónappal később már ismét mozgósíthatják őket.
  • A törvény kihirdetése után legfeljebb 60 napja lesz mindenkinek arra, hogy önként felkeresse a toborzóirodákat, s katonai nyilvántartásba vétesse magát. A hadköteles korúaknak kötelező lesz maguknál tartani megújított, aktualizált katonakönyvüket. Akik ezt elmulasztják megtenni, azokkal szemben szigorú szankciókat alkalmazhatnak. Letilthatják a bankkártyáikat és telefonos SIM-kártyáikat, megvonhatják vezetői engedélyüket, semmilyen típusú lejáró személyi okmányaikat nem hosszabbíthatják meg, nem rendelkezhetnek szabadon ingatlanjaik felett.
     

Nem kell aggódniuk a Németországban élő ukrán hadköteles férfiaknak, az ország megvédi őket

Ukrajna jövőre 450-500 ezer katonát akar mozgósítani.

  • Azt, hogy a hadköteles korú férfiak felkeressék a toborzóirodákat, a helyi önkormányzatoknak és a munkáltatóknak lesz kötelező ellenőrizniük, annak elmulasztása számukra is felelősséggel járhat. Aki vét ez ellen, bizonyos esetekben akár 204 ezer hrivnyáig terjedő pénzbüntetésre számíthat, aki pedig megtagadja a besorozáshoz elengedhetetlen katonai-orvosi bizottsági vizsgálatot, 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
  • Akik jelenleg felmentéssel rendelkeznek, újonnan igényelniük kell ezt. Mindeközben több kedvezményes kategória megszűnik. Ezentúl a 3. kategóriás rokkantakat is elvihetik katonának. Ez azt jelenti, hogy aki csak az egyik szemére lát, vagy csupán egyetlen vesével, tüdővel rendelkezik, ezentúl nem élvez felmentést. Mint ahogyan a másoddiplomás képzésben részesülők sem.

A kiszo.net összeállítása szerint a javaslatról még az idén szavazhat a parlament. Politológusok már most figyelmeztetnek, amennyiben ehhez az elnök a nevét adja, egyébként is csökkenő népszerűsége könnyen mélyrepülésbe kezdhet – írja a kárpátaljai hírportál.

Az ukrán főparancsnok nem akar nőket látni a seregben, szerinte csak útban lennének

Ukrajnának katonákra van szüksége, de kérdés, hogy ezt a nők feláldozásával kellene-e megoldani.

 

toborzóiroda mozgósítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek