Egyre nagyobb visszatetszést vált ki, hogy Emmanuel Macron francia elnök támogatásáról biztosította a szexuális zaklatással és szexizmussal vádolt filmsztárt, Gérard Depardieu-t – számol be róla a Politico.

Premiere "The taste of small things
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

François Hollande volt francia elnök csütörtökön bírálta Macronnak a France 5 tévécsatornának adott legutóbbi nyilatkozatát, amelyben Depardieu a filmművészethez való hozzájárulását méltatta.

A köztársasági elnöktől elvárható lett volna, hogy a nőkről is beszéljen, ne csak arról, hogy Gérard Depardieu nagyszerű színész

– mondta Hollande a France Inter francia rádiónak. 

Macron szerdán jelentette ki, hogy „nagy csodálója” Depardieu-nek, „nagyszerű színésznek” tartja, akire büszke lehet Franciaország. Közölte azt is, hogy nem szeretné, ha Depardieu-t megfosztanák a legmagasabb francia érdemrendtől, a Becsületrendről. Az elnök megjegyzései azonban nagy visszatetszést keltettek a közvéleményben.

Depardieu 1996-ban kapta meg a Becsületrendet Jacques Chirac elnöktől.
Fotó: AFP

Depardieu-t 2020-ban nemi erőszakkal vádolták meg, és tucatnyi szexuális zaklatással vagy bántalmazással kapcsolatos váddal néz szembe. Tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, de egy nemrég megjelent dokumentumfilm, amelyben a színész obszcén megjegyzéseket tesz és szexualizál egy fiatal lányt, újabb felháborodást váltott ki.

Hollande csütörtökön leszólta Macront, amiért nem mondott semmit a „megtámadott, megalázott nőkről”, és ehelyett inkább a színész „tehetségére” és „ártatlanságának vélelmére” hivatkozott.

FRANCE - FEMINISTS AGAINST DEPARDIEU CONCERT
Országszerte tüntetnek a filmsztár ellen.
Fotó: Hans Lucas via AFP

Az Elle divatmagazin honlapján a szerkesztőség nevében közzétett, megsemmisítő hangvételű véleménycikk szintén Macront ostorozza kijelentései miatt. 

Nem, elnök úr, nem vagyunk büszkék. Gérard Depardieu-re és az ön szavaira sem

– áll a véleménycikkben.

Emmanuel Macron, akit már nem érdekel, hogy újraválasztják-e, megmutatta az igazi arcát: egy olyan emberét, aki a ragadozók oldalára áll; egy olyan elnökét, aki elhitette velünk, hogy elkötelezett a nők iránt, hogy jobban elárulja őket 

– tették hozzá az Elle munkatársai.