Kim Dzsongun észak-koreai vezető az eddigieknél határozottabb, támadóbb fellépést jelentett be az „ellenséges amerikai lépésekre” válaszul kedden, egy nappal azután, hogy országában a legfejlettebb ballisztikus rakétával végrehajtották a harmadik kísérletet is. Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok ezzel párhuzamosan közös rakétamegfigyelő rendszer bevezetését jelentette be az észak-koreai lövedékek észlelésére.

Fotó: MTI

A rakétakísérlet megmutatta, milyen következményekkel járhatnak Washington rossz döntései – mondta Kim Dzsongun a KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint a Hvaszong–18 interkontinentális ballisztikus rakéta hétfői kilövéséről. Hozzátette: a rakétateszteket a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt is folytatják.

Kim Dzsongun az Egyesült Államok elleni válaszlépésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: 

soha nem szabad figyelmen kívül hagyni „az ellenség felelőtlen és meggondolatlan katonai fenyegetéseit”, amelyek ellen támadó akciókkal kell fellépni.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok kedden közös bejelentést tett egy közös rakétaadat-megosztó rendszer elindításáról, amely valós időben észleli a rakétakilövéseket. A három ország egy többéves, háromoldalú hadgyakorlati terv létrehozásában is megállapodott. A japán kormány kabinetfőnökének keddi bejelentése szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén megvitatják a legutóbbi észak-koreai rakétakilövést.

Az ENSZ Biztonsági Tanács határozatai alapján tiltott rakétakísérletet Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is elítélte. 

Kim Dzsongun rezsimje rá fog jönni, hogy ezekkel a provokatív akciókkal csupán magának árt

– nyilatkozott Jun Szogjol dél-koreai államfő a rakétakilövésről.

Az észak-koreai állami média közlése szerint Kim Dzsongun egy Phenjantól keletre található helyszínről nézte végig a Hvaszong–18 interkontinentális ballisztikus rakéta hétfői kilövését. A nagy hatótávolságú rakétát helyi idő szerint 8 óra 24 perckor indították el, és ezer kilométert megtéve a Koreai-félsziget és Japán között csapódott a tengerbe. A hétfői rakétakilövés repülési adatainak alapján dél-koreai és japán szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a ballisztikus rakéta jóval nagyobb távolság megtételére is képes, és az Egyesült Államokban is szinte bárhol landolhatott volna.