Néhány perccel ezelőtt leszállt a török elnök repülőgépe Magyarországon – ez a magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi médiás bejegyzéséből derült ki.

Erdogan
Landolt Ferihegyen Erdogan: Szijjáró Péter meglepődött, mekkora géppel érkezett a török elnök. Fotó: Szijjártó  Péter/Facebook

Szijjártó Péter számos fényképet és egy rövid kísérőszöveget is mellékelt a poszthoz. Azt írta, hogy 

Jó nagy gép volt, hogy ilyen sok barátom felfért rá.

Ezzel arra utalt, hogy nem csupán a török elnöki pár tesz látogatást Magyarországon, hanem számos török miniszter is. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a török állami hírügynökség szerint összesen nyolc tárcavezető érkezett a magyar fővárosba, a török delegáció pedig 16 megállapodást ír majd alá a magyar féllel.

Ez már kellően árulkodik arról, hogy nem szimpla udvariassági vizit zajlik Budapesten, hanem annál sokkal több. A kiszivárgott hírek szerint az egyik fő napirendi pont a magyar–török stratégiai kapcsolat elmélyítése lesz, illetve a Türk Államok Szervezetén belüli jövőbeni együttműködés is kiemelt fókuszt kap.

Kiderült, miért jön megint Magyarországra Erdogan: keleti erődemonstráció készül Budapesten

Törökország úgy tekint Magyarországra, mint amelyben megbízhat Európában. Erdogan azért érkezik négy hónapon belül másodjára Magyarországra, hogy elmélyítse a stratégiai partnerséget.