Megállapodtak a migrációs és menekültügyi paktumról az Európai Parlament és az Tanácsának tárgyalói – közölte a tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben.

San Andrés, 2023. november 27.
Az Európába igyekvő illegális bevándorlóknak létesített új átmeneti befogadóközpont a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierrón fekvő San Andrésban 2023. november 27-én. Az első lakóiként a spanyol tengeri mentőszolgálat, illetve a csendőrség hajójára két csónakból felvett 122 fekete-afrikai migránst szállították ide.
MTI/EPA/EFE/Gelmert FinolSan Andrés, 2023. november 27.Az Európába igyekvő illegális bevándorlóknak létesített új átmeneti befogadóközpont a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierrón fekvő San Andrésban 2023. november 27-én. Az első lakóiként a spanyol tengeri mentőszolgálat, illetve a csendőrség hajójára két csónakból felvett 122 fekete-afrikai migránst szállították ide.MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol
Fotó: Gelmert Finol / MTI / EPA 

A közlemény szerint a megállapodás érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért, továbbá rendelkezik a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok eszközként való használatát.

Mindez azt is jelenti, hogy Magyarország nem vétózta meg a javaslat elfogadását.