Megérkezett Horvátországba az első 22 M2A2 ODS Bradley gyalogsági harcjármű abból a 89-ből, amelyet Zágráb az Egyesült Államoktól vásárolt – közölte szerdán az Egyesült Államok zágrábi nagykövetsége. Hozzátették: a harcjárművekkel erősödik a horvát hadsereg, és a NATO védelmi pozíciója is a térségben.

Abrams Tank Training in Poland's Nowa Deba
Fotó: Artur Widak/AFP

A Bradley-ket a rijekai kikötőből a Slavonski Brodban található Djuro Djakovic horvát vállalat telephelyére szállítják, ahol nagyjavításon esnek át: átvizsgálják őket, és új fegyverrendszert telepítenek rájuk, hogy megfeleljenek a legmagasabb szintű szabványoknak.

A horvát vállalat a korszerűsítést követően széles körű szervizközponttá válik, és más partnerországok Bradley harcjárműveit is ott javítják majd.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2022 januárjában jelentette be, hogy Horvátország 62 ép Bradley-t, 22 pótalkatrésznek valót, továbbá öt ugyanilyen típusú kiképzőjárművet vásárol az Egyesült Államoktól 145,3 millió dollár (50,4 milliárd forint) értékben. Az amerikai támogatás 51,1 millió dollár.

A harcjárművek jelenlegi fegyverzete egy 25 milliméteres automata gépágyú, egy 7,62 milliméteres géppuska és páncéltörő rakéták. Horvátország a NATO-ba lépésekor kötelezettséget vállalt arra, hogy 2026-ig létrehoz egy közepes méretű gyalogezredet, amihez a szárazföldi hadseregnek megfelelő felszerelésre van szüksége.

Horvátország még a világjárvány előtt megállapodott az Egyesült Államokkal 89 használt M2A2 Bradley típusú harckocsi beszerzéséről. A szerződés értelmében az adriai ország jutányos áron juthat hozzá az amerikai hadsereg leselejtezett tankjaihoz, feltéve, ha fizetik a felújításukat.