BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdi működését az Egyesült Államok lengyelországi rakétaelhárító bázisa

Pénteken üzembe helyezik a lengyelországi amerikai rakétaelhárító bázist. Oroszország ezt biztonsági fenyegetésnek nevezi.

Az ország északi részén található Redzikowo légibázis lesz a második ilyen típusú amerikai bázis Európában, az első Románia déli részén található – írta a BBC. A NATO szerint mindkét helyszínen telepített amerikai építésű Aegis rendszer az Iránból érkező ballisztikus rakéták elleni védelmet szolgálja.

A redzikowói bázis bejárata. Fotó: AFP

Oroszország határozottan ellenzi a bázisokat, biztonsági fenyegetésnek nevezve azokat.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök elmondta a parlamentnek: az Egyesült Államok tájékoztatta kormányát, hogy a bázis december 15-én kezdi meg működését.

A romániai és lengyelországi bázisok egy rakétavédelmi rendszer részét képezik, amely egy törökországi radarberendezést, egy németországi parancsnoki központot és az amerikai haditengerészet hajóit is magában foglalja.

A redzikowoi bázist 2018-ban tervezték megkezdeni, de a megnyitását többször is elhalasztották.

Az Aegis rendszert úgy tervezték, hogy észlelje a rakétaindításokat műholdas rendszerekkel. Miután azonosították, elfogó rakétákat indítanak tengerről vagy szárazföldről az ellenséges rakétára, megsemmisítve azt az űrben.

A szövetség szerint a rendszer megvédi a tagokat az Iránból indított rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákkal szemben. A rendszer azonban nem működik a cirkáló rakéták ellen.

Oroszország panaszkodott, hogy az Aegis fenyegetést jelent nukleáris elrettentő erejére – ezt a NATO tagadja.

A Redzikowo-bázis körülbelül 150 kilométerre található Kalinyingrádtól, egy orosz exklávétól a Balti-tengeren Lengyelország és Litvánia között.

Az Aegis rendszert amerikai, japán és dél-koreai hajókon is telepítik Kelet-Ázsiában.

Románia légvédelmi rakétarendszert szerez be, az összeg irdatlan: 750 milliárd

A hadügyminisztérium közel kétmilliárd eurós közbeszerzést írt ki légvédelmi rendszerekre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.