Tung Csün váltja Kínában a hadügyminiszteri posztján a tisztségéből októberben felmentett Li Sangfut. A lépés kikövezheti az utat a korábbinál jobb amerikai–kínai katonai párbeszédhez. Li ugyanis nem volt hajlandó személyesen találkozni amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal, miután amerikai szankciók hatálya alá került.

China's Defense Minister Li Shangfu
A file photo shows China's Defense Minister Li Shangfu attending the China's National People's Congress at the Great Hall of the People in Beijing on March 12, 2023.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Az októberben menesztett Li Sangfu.
Fotó: ICHIRO OHARA / AFP

A döntésről a kínai Xinhua hírügynökség számolt be pénteken a Bloomberg szerint. Tung főként az ország haditengerészetében szerzett korábban tapasztalatokat, mely igyekszik a Délkínai-tengeren és a Tajvani-szorosban megerősíteni pozícióját.

Li menesztésének okát nem árulták el, de állítólag a volt tárcavezető ellen korrupciós vizsgálat zajlik. Ezt az is alátámaszthatja, hogy felmentése előtt hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől.