Közélet

Rövidesen új határátkelő nyílhat meg a gázai segélyszállítmányok előtt

Az ENSZ szerint a harcok ellenére a határok a tervek szerint, fokozatosan nyílnak meg.

Nemsokára megnyílhat az Izraelt a Gázai övezettel összekötő, izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő, amelyen át további segélyszállítmányok juthatnának az övezetbe – jelentette be csütörtökön az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) vezetője.

EGYPT-CAIRO-CHINA-GAZA-HUMANITARIAN AID SUPPLIES-HANDOVER
Fotó: Sui Xiankai / AFP

Martin Griffiths elmondta, hogy bár a tárgyalások még mindig folynak a határátkelő megnyitásáról, biztató jelek mutatkoznak a sikerre. Mint mondta, mind Izrael, mind pedig a konfliktusban közvetítői szerepet vállaló Egyiptom „sokkal nyitottabbá vált” az elképzelésre.

Hozzátette, hogy 

a szemben álló felek a tervek szerint fokozatosan nyitják meg az átkelőt.

A nyitás jelentősen növelné a sűrűn lakott, két hónapja izraeli légicsapásoknak kitett övezetben élőknek juttatandó segély mennyiségét. Az október elején kirobbant gázai háború előtt Kerem Salomon keresztül érkezett a 2007 óta izraeli blokád alatt álló Gázai övezetbe a teherautók több mint 60 százaléka. Jelenleg az övezetbe csak az Egyiptommal határos rafahi ellenőrzőponton át jutnak segélyszállítmányok, azonban ez az átkelő eredetileg a gyalogosforgalomra épült, nem teherforgalom kiszolgálására.

A segélyekre egyre nagyobb szükség van: az ENSZ palesztinai menekültekkel foglalkozó ügynöksége (UNRWA) közölte, hogy a helyzet Gázában egyre reménytelenebb, mivel a területen már nincs olyan pont, ahol a sérülteket és a betegeket biztonságosan el lehetne helyezni.

 

izraeli háború Izrael segélyszállítmány
Kapcsolódó cikkek