Közélet

Szijjártó: sem az EU, sem Ukrajna nem áll készen a csatlakozásra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország a bővítéspártiakhoz tartozik, amikor a Nyugat-Balkán országainak EU-s csatlakozásáról van szó, ezért elfogadhatatlannak tartja a diszkriminálásukat.

Magyarország a bővítéspártiak táborához tartozik, így elfogadhatatlannak tartja a Nyugat-Balkán diszkriminálását – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán az Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülése előtt. Szijjártó Péter azt írta: kedden az Általános Ügyek Tanácsa ülésezik Brüsszelben. Nagyon ritkán vesz részt ennek a formációnak a tanácskozásán, most viszont maradt, mert az bővítési csomagja van a napirenden.

Fotó: Szijjártó  Péter / Facebook

Úgy folytatta, hogy mivel az elmúlt években a „bővítésellenes hangulat győzedelmeskedett”, egyetlen nyugat-balkáni ország csatlakozási folyamatában sem történt előrelépés. Kiemelte: 

Magyarország a bővítéspártiak táborához tartozik, így elfogadhatatlannak tartjuk a Nyugat-Balkán diszkriminálását. Az Európai Uniónak igenis szüksége van a lendületre és frissességre, amelyet a Nyugat-Balkán országai hoznának nekünk

– nyilatkozta, hozzátéve, hogy a csatlakozási folyamatnak az adott ország teljesítménye alapján kellene haladnia, és nem mesterséges, taktikai szempontok alapján.

Ugyanazt mondják az osztrákok, mint Orbán – csak az a különbség, hogy ezért nem démonizálják őket

Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár kategorikusan felszólalt Ukrajna és Moldova európai uniós csatlakozásának gyorsított eljárása ellen. Sőt, az Európai Bizottság által követelt többletforrást sem fogják megszavazni.

A tárcavezető szerint Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat felelőtlenség lenne elindítani, az Európai Bizottság ugyanis elmulasztotta elvégezni a megfelelő előkészítést: sem az Európai Unió, sem Ukrajna nincs felkészülve arra, hogy „kölcsönösen előnyösen, jól strukturáltan indulhassanak meg a csatlakozási tárgyalások”. A nyugat-balkáni országok azonban már hosszú évek óta várakoznak, kellően felkészültek, ezért érthetetlen, hogy miért blokkolják egyes tagországok az előrelépést az ő esetükben.

Ma nagy csata és nagy vita várható a következő órákban a döntésről vagy a nem döntésről – írta Szijjártó Péter.

Orbán Viktor miniszterelnök a Tanjug szerbiai hírügynökségnek adott interjújában is tisztességtelennek nevezte, hogy a nyugat-balkáni országok évek óta folytatnak csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és ez a folyamat nagyon lassú, míg Ukrajna egyszer csak – politikai okokból kifolyólag – megkezdi a tárgyalásokat.

 

nyugat-balkán EU-s csatlakozás orosz-ukrán háború Szijjártó Péter Európai Unió
Kapcsolódó cikkek