Katonákkal erősítik a közterületek, repülőterek, pályaudvarok biztonságát Olaszországban karácsony előtt, a milánói Scala december 7-i idénynyitó előadásával kezdődően - jelentette be szerdán Matteo Piantedosi belügyminiszter.

17/11/2023 Torino, ItalyA procession of students marched through the center of Turin in support of Palestine and against the school reform desired by the Minister of Education Valditara.When the students attempted to reach the central Piazza Castello, there were some moments of conflict with the police. (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto via Getty Images) terror
A terrorellenes készültség miatt a rendőrség és a hadsereg is a közterületeken járőrözik.
Fotó: GettyImages

A karácsonyi időszak biztonsági főpróbája, ahogy minden évben, most is a Scala csütörtök esti premierje lesz. Európa legnagyobb operaházába az olasz és a nemzetközi politika képviselőit várják, valamint a kulturális és társadalmi élet szereplőit. A Scala környékén a legmagasabb fokú biztonsági készültség lesz érvényben.

Hasonlóképpen december 8-án, a szeplőtelen fogantatás egyházi ünnepén, munkaszüneti napon az egész országban kiemelt hatósági ellenőrzések lesznek. Több millió ember lesz az utakon, repülőtereken, pályaudvarokon és a bevásárlóutcákon.

A biztonság emelt szintjét egészen vízkeresztig, január 6-ig fenntartják.

Az olasz köztereken jelenleg is a hadsereg több mint húszezer katonája van járőrszolgálatban, valamint a rendőrség, a csendőrség és a pénzügyőrség emberei. Csütörtöktől további négyszázzal emelik a számukat.

A belügyminiszter parlamenti beszámolója szerint több mint 28 ezer helyszínen biztosítanak kiemelt védelmet, közöttük a zsidó közösség 205 intézményénél és a katolikus templomoknál.  

ISIS-terroristákat tartóztattak le az olasz hatóságok

A terrorellenes készültség Európa-szerte nő, ami eredményekkel is jár.

Piantedosi elmondta, hogy év eleje óta tizennégy embert tartóztattak le terrorizmus gyanújával. Olyan bevándorlókról van szó, akik Olaszországban radikalizálódtak, és kapcsolatba kerültek terrorszervezetekkel, köztük az Iszlám Állammal. További 67 embert szintén terrorizmus vádjával kiutasítottak az országból, közülük 17-et október 7-e, vagyis a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása óta távolítottak el.

A nemzetközi helyzet a lehető legmagasabb biztonsági készültséget igényli az esetleges terrortámadások miatt 

- hangsúlyozta a miniszter.

A két legutóbbi gyanúsítottat Brescia városában december 4-én vették őrizetbe. Pakisztáni származású olasz állampolgárokról van szó, akik közösségi oldalaikon a dzsihadistákat és a terrorszervezeteket éltették.